ANNONS

Sissela kyle ser humor i allvaret

”Humor är urviktigt för mig, den är en del av mig”, säger Sissela Kyle, som genom åren jobbat som radiopratare, konferencier, regissör och skådespelerska.
”Humor är urviktigt för mig, den är en del av mig”, säger Sissela Kyle, som genom åren jobbat som radiopratare, konferencier, regissör och skådespelerska.
Lärarna på scenskolan trodde att Sissela skulle bli regissör. ”Då tog jag väldigt illa vid mig, på den tiden ville man bara bli en häftig skådespelerska.”
Lärarna på scenskolan trodde att Sissela skulle bli regissör. ”Då tog jag väldigt illa vid mig, på den tiden ville man bara bli en häftig skådespelerska.”
Hon är stolt feminist, älskar att springa och har en champagneklubb med vännerna.

Lokaltidningen Mitt i har träffat den folkkära skådespelaren Sissela Kyle och pratat allt från uppföljningen på tv-serien ”Fröken Frimans krig” till ­bråket kring Guldbaggegalan.
ANNONS

Ridån går upp och ljusen dämpas ner. Bakgrundskulisserna av lustiga hus kastar långa skuggor över scenen. Stämningen blir trolsk, lite av en dröm.

Tystnad, tagning!

Nej, riktigt så strikt är det inte när Sissela Kyle bänkar sig i regissörsstolen på Stadsteatern.

Den nya pjäsen ”Det kan du drömma om Hilda!”, med bland andra Cecilia Frode, Yvonne Lombard och Lars Lind, är en svart komedi som handlar om ”att vara en anständig människa i en oanständig värld”.

Sissela Kyle ler och tänker efter när hon beskriver varför hon föll för den.

– Den är rolig och vacker, poetisk, lite sorglig, mycket humanistisk och absurd.

Och det var just blandningen av humor och allvar som lockade Sissela.

– Man måste kunna se det humoristiska även när det handlar om något som är svårt. En pjäs ska ha ett budskap eller grundhistoria som är humanistisk och rolig, den ska spänna över både humor och allvar, säger hon.

Det där med anständighet är också något som Sissela Kyle själv eftersträvar.

ANNONS

– Det är viktigt för mig att vara en anständig människa, så därför var det väldigt jobbigt det som hände i januari, säger hon.

Med ”det” syftar hon på det så kallade ”rasistbråket” i samband med Guldbaggegalan. Sissela Kyle var konferencier och manuset var skrivet av Calle Norlén. Men skämten där bland annat prisutdelaren Kodjo Akolor, presenterades med ord som ”färgfilm”, med anspelning på hans efternamn, väckte upprörda känslor hos många tittare. Mediedrevet drog i gång och Sissela Kyle gick ut offentligt och bad om ursäkt.

– Det var fruktansvärt och jag var totalt chockad. Jag gick omkring med en fullkomligt osannolik känsla av ”är det jag, är det mig de pratar om med rasistiska skämt”, det är inte möjligt. Det var en ordvits som blev fel men jag tror att många tog illa upp och jag är jätteledsen för det, säger hon.

Sissela Kyle drömde om att bli skådespelerska redan som barn under uppväxten i radhuset i Göteborg. Pappa Per Gunnar var gymnasielärare och mamma Gunhild professor i kvinnohistoria. Hemmet var fullt av konst och musik och barnen fick ofta följa med på teaterföreställningar. Hon berättar att hon brukade skriva egna pjäser och övertala klasskompisar att spela med.

– Jag tror jag inspirerades mycket av tv-teaterns uppsättningar, det var lite av en annan värld.

Efter olika amatörteatergrupper kom hon 1978 in på scenskola i Stockholm och sedan har det rullat på. Roller i tv-serier och filmproduktioner, julkalendrar, R.E.A på Hamburgerbörs, Chinarevyn med Lasse Berghagen, medlem i TV4-serien ”Parlamentet”, regissör, satiriker, radiopratare och tvåbarnsmorsa. Hur hinner hon med allt?

– Jag vet inte, säger Sissela Kyle och rycker på axlarna. Jag är nog en ganska energisk människa, fast jag är lat också, jag lägger mig sååå gärna i soffan och slöar.

Och vad gör du när du inte känner för soffan?

– Jag gillar att vara med min man, att gå på teater. Och att jogga. Vi är ett kompisgäng som träffas och springer – det har vi gjort i 20 år. Det är väldigt viktigt för att jag ska orka och må bra. Springandet är som meditation, det rensar tankarna.

Sissela har aldrig backat för allvarliga ämnen eller svåra roller. Gjort neurotiska kvinnoporträtt snarare än väna kvinnoroller. Utmanat konventioner och föreställningar.

Nyligen bestämde SVT att det blir en fortsättning på populära serien ”Fröken Frimans krig” som lockade en miljonpublik i julas. Serien utspelar sig vid sekelskiftet och skildrar några kvinnor som tröttnat på matfusk och startar en egen butik. ­Sissela Kyle spelar huvudrollen som Dagmar Friman. Enligt SVT startar inspelningarna i september och temat blir kvinnlig rösträtt.

– Jag är jätteglad, jag har vetat om det i två veckor och gått och glatt mig i hemlighet över att det blir en fortsättning. Det är så klart jätteroligt att få berätta en så viktig historia, säger Sissela.

Hon tror själv att den blev så populär eftersom så mycket annat på tv handlar om våld och destruktivitet.

– Det var en gåva att få ett sådant manus med så roliga roller för vuxna kvinnor. Jag hittade på en devis ”istället för unga tjejer som dör – så är det vuxna kvinnor som gör”.

Dagmar Friman, som du spelade, är ju en riktig kvinnorättskämpe. Är du själv feminist?

– Ja, absolut. Jag tror att män och unga killar har det ganska tufft i dagens samhälle, men kvinnor har fortfarande lägre lön, sämre pension. Vi lever i ett jämställt samhälle, men man måste ställa sig frågan: ”Finns det fortfarande anledning att kalla sig feminist” och ja, det tycker jag, om man tittar på saker som löneskillnader och våldet mot kvinnor, säger hon.

Sissela Kyle har bott i Stockholm i över 35 år, numera på Södermalm. Hon är medlem i en champagneklubb som kallar sig ”Brutor” från franskans ”brut” som står för torrt vin. Det är åtta kvinnliga kulturarbetare som träffas och dricker champagne.

– När vi började med champagneklubben tyckte vi att ”wow, vi har uppfunnit hjulet”. Jag berättade det i en tidning och en läsare hörde av sig och skrev ”ja, men vi är också några kvinnor som är kulturarbetare och dricker champagne” och så fick vi ett brev från en likadan klubb i Norge. Vi ­insåg att vi bara var en del i ett världsomspännande systerskap av champagnetörstiga kulturarbetare. Ha ha ha. n

Skämtet när Sissela presenterade Kodjo Akolor på Guldbaggegalan ledde till upprörda känslor.

Det blir en fortsättning på ”Fröken Frimans krig” där Sissela spelar Dagmar Friman.foto: SVT

Det är ­viktigt för mig att vara en anständig människa, så därför var det väldigt jobbigt det som hände i januari.

Fakta

Nya avsnitt av tv-serie

Namn: Sissela Kyle.

Ålder: 56 år.

Yrke: Skådespelere, komiker, kåsör, radiospanare, föreläsare, regissör.

Familj: Två barn, Hjalmar 22 och Martina 26 år. Mamma 92, min storebror och hans familj. ”Och så förstås min särbo Per Naroskin”.

Bor: Södermalm.

Aktuell: Regisserar pjäsen ”Det kan du drömma om Hilda!” på Stadsteatern. Spelar snart in nya avsnitt av tv-serien ”Fröken Frimans krig”.

Favoritställe på Söder: ”Jag gillar Medborgarhuset, det är så snyggt. Det gula teglet är som en ”blinkning” åt Göteborg som jag kommer ifrån och älskar.

Fakta

Sissela om vad som är viktigt i livet:

”Att leva det är viktigt för mig. Och att vara en anständig människa.”

Fakta

...att vara särbo:

”Det funkar utmärkt, vi sover ofta över hos varandra, men har varsin lägenhet det är jättebra.”

Fakta

...sitt stående uppdrag som konferencier för QX-galan:

”Jag blev tillfrågad långt innan den var tv-sänd och hajpad och det var inte populärt att vara homovän. Det är ett hedersuppdrag, jag tackade ja direkt.”

Fakta

...om sin ­energi:

”Jag tror folk som känner mig skulle beskriva mig som en ganska energisk människa. Jag är väldigt förtjust i att arbeta.”

ANNONS