ANNONS

Sist att föreviga Marilyn

Sommaren 1962 dog Marilyn Monroe.

Under några heta dagar i Los Angeles det året lyckades Leif-Erik Nygårds få bilden som blev den sista på filmstjärnan.
ANNONS

Han minns ett Los Angeles så hett att det var som en kokande gryta. Fotografen Bert Stern och hans assistent Leif Erik Nygårds hade tagit med sig all sin studioutrustning och riggat upp den för att i tre dagar fotografera Marilyn Monroe för modetidningen Vouge.

När hon hade poserat med alla kläder de skulle fotografera och alla bilder var tagna, hade de en dag över och Bert Stern ville ta en nakenbild. Filmstjärnan sa nej och stämningen sjönk när han tjatade.

– Plötsligt säger Stern då: ”Du får packa ihop, hyra en lastbil och köra i väg allting. Jag sticker med flyget nu.” Och jag tänkte att jag måste få en bild så att jag kan visa för kompisarna att jag träffat henne. De skulle inte tro mig annars, säger Lars-Erik Nygårds.

Då satt Marilyn Monroe där bara insvept i ett lakan. Hon sa att det gick bra.

– Så jag gick och hämtade en kamera. Då tog hon av sig allt och lade sig på sängkanten, helnäck. Jag blev lite chockad. Men jag tog bilden, säger han.

Av respekt väntade han länge med att få bilden publicerad. Först 22 år efter filmstjärnans död publicerades den i ett nummer av herrtidningen Playboy.

Leif-Erik Nygårds ville bara pröva på jobbet, men kunde ingenting, när han fick sitt första assistentjobb 1960 hos bildbyrån Tio fotografer. Där lärde han sig inte så mycket, berättar han. Så efter ett halvår åkte han till New York och knackade på hos modefotograferna Irving Penn och Bert Stern.

Han fick börja hos Stern och kunde efter ett år söka sig vidare till Penns studio. Efter ytterligare några år startade han eget och hade redan goda kontakter med Vogue och andra kunder.

Det sociala klimatet på Vogue var dock inte det roligaste. Han jämför det med hur samma tidnings redaktion skildras i filmen ”Djävulen bär Prada”.

ANNONS

– Det var som en jävla totem- påle. När man arbetade åt Penn och var hans ”sidekick” så var man så högt upp på totempålen att skitstövlarna inte kunde prata med en. Men när man arbetade åt sig själv var man ingen. Så jag slutade med modefotografering för jag tyckte de var för jobbiga.

På 1970-talet flyttade Leif-Erik­ Nygårds hem till Sverige, men han har kunnat fortsätta resa till Hollywood för att fotografera de största stjärnorna.

Det har han fortsatt med även sedan han blivit pensionerad.

I sitt arkiv har Leif-Erik Nygårds bilder på så gott som alla superstjär­nor – från klassiker som Gary Cooper och Peter Sellers till yngre ansikten som Lindsay Lohan och Natalie Portman.

– En del får man tid att prata med. Vissa är trevliga, som John Malkovich och Julianne Moore. Vissa hinner man aldrig lära känna. Brad Pitt och Johnny Depp har folk omkring sig som ska stå och snacka när man ska fota.

Fakta

Har fotograferat de Niro och Loren

Namn: Leif-Erik Nygårds.

Ålder: 72 år.

Yrke: Fotograf.

Bor: Näset på Lidingö.

Familj: Hustrun Gisela Kers Nygårds.

Några av de kända personer han har fotograferat: Muhammad Ali, Angelina Jolie, Woody Allen, Lars von Trier, Robert de Niro, Dalai Lama och Sophia Loren. Tog sista bilden på Marilyn Monroe, två månader innan hon dog.

Aktuella filmer om Marilyn: Marilyn Monroe dog för 50 år sedan. I år kommer två filmer som skildrar hennes liv på bio. ”My week with Marilyn” hade svensk premiär den 13 januari. Den andra ”Blonde” har premiär senare i år och är en filmatisering av Joyce Carol Oates roman.