Siwan valdes in i de legendariska artisternas finrum

Siw Malmkvist är glad över att ha blivit invald i Swedish Music Hall of Fame – även om hon inte visste vad det var först. ”Jag kan vara lite mallig över att ha blivit invald i så tjusiga sammanhang.”
Siw Malmkvist är glad över att ha blivit invald i Swedish Music Hall of Fame – även om hon inte visste vad det var först. ”Jag kan vara lite mallig över att ha blivit invald i så tjusiga sammanhang.”
Siw Malmkvist har sjungit in låtar på tio språk – ibland utan att ha en aning om vad de handlar om.

Inte heller visste hon vad Swedish Music Hall of Fame var när hon blev invald.

”Tjena!” hälsar Siw Malmkvist glatt. Annat ljud i skällan var det när hon fick beskedet att hon blivit invald i Swedish Music Hall of Fame.

– Jag visste inte vad det var. Hall of Fame hade jag hört talas om, men bara i ishockeysammanhang. Jag tyckte inte det var något märkvärdigt. Jag sa bara jaha. Jag måste ju ha låtit ointresserad. Det är för jäkligt.

Efter telefonsamtalet sa Siwan till sina barn att hon skulle få en utmärkelse.

Siw börjar tjuta.

– ”Wow! Det är ju kanon!” var deras reaktion. Då började jag tänka att det kanske är lite märkvärdigt ändå.

I juryns motivering beskrivs hon som en av våra mest produktiva, mångsidiga popstjärnor. I över 60 år har Siw stått på scen.

– Vissa saker känns som om det var alldeles nyligen, andra som om det vore 100 år sedan. Det är helt otroligt egentligen. De allra första skivorna var ju på stålband och sedan stenkakor. Jag har varit med hela vägen.

SIw har sjungit på tio olika språk, bland annat finska.

– Det tog väldigt många timmar innan jag fick ihop det. Två ä är ett långt ä, ett ett kort ä. Det var dösvårt. Även holländskan var svår.

Siw sjunger en snutt.

Vet du vad det är du sjunger?

– Nej. Men jag fick ju förklarat för mig på ett ungefär och skrev det fonetiskt som det låter. Ibland är jag riktigt imponerad över hur jag fixade till det.

Vid 68 gick Siw ner i spagat varje kväll på en turné.

– Det kan jag inte längre och det ska jag inte. Det är inte bra för höfterna.

Ska du vara med i Melodifestivalen igen?

– Absolut inte.