Min lokala hjälte

Sju dagar med brasiliansk film

Filmen Aquarius visas på invigningen av 10-årsfirandet för den brasilianska filmfestivalen BrasilCine.
Bild från filmen Aquarius där Sônia Braga spelar huvudrollen Clara. Filmen visas på invigningen av 10-årsfirandet för den brasilianska filmfestivalen BrasilCine på Filmhuset på onsdag.
I dag drar BrasilCine, Nordens enda festival för brasiliansk film, i gång. Njut av 10 brasilianska spelfilmer och 23 kortfilmer på olika platser i stan under hela veckan.

262 filmer, 48 festivaldagar och 12 169 minuter har hittills avnjutits i biomörker under BrasilCine, festivalen vars mål är att nyansera bilden av Brasilien på bioduken. Den här veckan kan ytterligare 33 brasilianska filmer adderas till listan när festivalen fyller 10 år.

Redan i dag kickar festivalen igång med att visa fem kortfilmer på Latinamerikanska institutets biblioteket på Stockholms universitet med fritt inträde. Morgondagen fortsätter med fler gratis filmvisningar på Centro de Línguas Portugueses – Camoes på universitetet.

På onsdag kväll, klockan 18, har det blivit dags för invigning av 10-årsfirandet samt uppvisning av filmen Aquarius av regissören Kleber Mendonça Filho på Filmhuset. I Brasilien blev filmen, som handlar om en pensionerad musikkritiker och änka (Sônia Braga) som också råkar vara den sista lägenhetsinnehavaren i Aquarius, en kritikersuccé och sågs av 55 000 personer bara de första fyra dagarna som följde premiären i år.

Resten av veckan visas fler filmer på Zita Folkets Bio, Bio Victor på Filmhuset, Tumbascenen och fler korta filmer på Centro de Línguas Portugueses – Camoes. Det bjuds på både sci-fi, dokumentärer och kortfilmer inom flera olika teman som genus, politik och frihet.

Spana in hela programmet här.
Fakta

BrasilCine - Nordens enda festival för brasiliansk film

Festivalen inriktar sig på spel – och kortfilmer såväl som dokumentär som har ett starkt samband till de sociala, ekonomiska och kulturella förändringsprocesser som präglar dagens Brasilien.

BrasilCine startades: År 2005 i Göteborg och år 2006 i Stockholm och arrangeras av den ideella föreningen för svensk och brasiliansk kultur (FSBK). Sedan 2013 hjälper även det brasilianska produktionsbolaget REC till.

Biljetter till årets festival: Till visningarna på Stockholms universitet är det fritt inträde, annars kostar biljetterna 80 kr (reducerat pris 60 kronor) och invigningen 150 kronor.

Tips! Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Källa: BrasilCine