ANNONS

Tommy skapade ett eget Woodstock på Långängen

Ett av banden som spelade på musikfesten vid Långängen var Bröderna brothers.
Ett av banden som spelade på musikfesten vid Långängen var Bröderna brothers.
När musikfesterna arrangerades vid Långängen på 1970-talet kom mycket folk och lyssnade.
När musikfesterna arrangerades vid Långängen på 1970-talet kom mycket folk och lyssnade.
Det var många lokala band som gick upp på den provisoriska scenen.
Det var många lokala band som gick upp på den provisoriska scenen.
Tommy Adolfsson skapade musikfestivaler i Långängen på 1970-talet. Likt Woodstockfestivalen i USA samlades banden på en provisorisk scen. Tommys band hette Bröderna brothers.
ANNONS

Woodstockfestivalen i USA 1969 fick ett stort genomslag i världen. Under tre dagar uppträdde bland andra Janis Joplin, The Who, Joe Cocker och Jimi Hendrix på en mjölkbondes ägor. Påverkade av Woodstock arrangerades i juni 1970 den första musikfesten på Gärdet i Stockholm. Band som spelade var Gunder Hägg, Solen skiner, Gudibrallan och Arbete & Fritid. I skenet av dessa stora musikfestivaler var Tommy Adolfsson med och skapade ett par musikfester på Långängen på Lidingö i början av 1970-talet.
– Det var populärt med musikfester vid denna tid. Men jag minns att det var en kamp och ett tjatande att vi skulle få hålla på med en musikfest där. Vi var väldigt inspirerade av Gärdesfesterna och vi ville skapa en fest som var likadan och lika bra. Och det blev ju jättebra, säger Tommy Adolfsson.
– Men det var en strid mot Moderaternas kultursyn att få tillåtelse för detta arrangemang, tillägger han.
De fick till slut tillstånd och byggde en provisorisk scen och lyckades få dit en bra ljudanläggning med högtalare och förstärkare för de band som uppträdde. Första festivalen skedde 1972 och arrangör var då Lidingö musik- och teatersällskap.
– Det var fullt med folk. Festerna på Gärdet hade haft ett rykte att vara lite flummiga, men det var helt lugnt och utan bråk på Långängen. Visst det var folk som drack öl och några rökte på, men vi började tidigt på eftermiddagen så vad jag minns så fanns det inte en enda polis på plats, säger Tommy Adolfsson.

Bakom Långängens andra musikfest 1974 stod Lidingö Musikfront som var en musikförening som bildats på Lidingö samma år.
– Vid denna tidpunkt fanns det många vänsterorienterade proggband på Lidingö. Eftersom det fanns många villor på Lidingö med skiftande kvalité som var billiga att hyra så var det många musiker som levde i kollektiv på ön, säger han.
Tommy Adolfsson spelade trumpet i bandet Bröderna brothers och de repade i Gångsätra aula varje vecka.
– Vi spelade mest covers och vi var ett tag riktigt populära och spelade mycket på skolfester runt om i Stockholm, säger han.
Tommy uppträdde med Bröderna brothers på musikfesten på Långängen tillsammans med band som Iskra, Stembandet, Trion Englund, Stokes, Almqvist och Mårten Moberg kvartett.
Tommy Adolfsson fortsatte att spela trumpet och arbetade som musiker och var anställd på Rikskonserter i många år. Han är fortfarande aktiv som trumpetare och snäckblåsare i bland annat duon Karl Brothers och minnena från ett par somrar på Långängen återkommer han gärna till.
– Det var en härlig stämning. Det var ett fantastiskt ställe att ha en musikfest med massor med bra och kreativ musik. Och jag kommer ihåg att vi hade ett fantastiskt väder. Solen sken över oss.

ANNONS