ANNONS

Filmpremiär: gapet mellan orten och stan

Ivica Zubak och fotbollsplanen som skänker Jordbro så mycket glädje.
Ivica Zubak och fotbollsplanen som skänker Jordbro så mycket glädje.
En dagbok hamnar på villovägar. Författaren, Metin, måste ha tillbaka den till varje pris i regissören Ivica Zubak svarta komedi Måste gitt.
Filmen är ett försök att skildra det äkta Stockholm och avgrunden ­mellan orten och innerstan. 
ANNONS

Alla vill inte göra en Lars Norén eller Johanna Ekström. Det vill säga publicera sin dagbok. För Metin, huvudkaraktären i Ivica Zubaks nya film Måste gitt, är det snarare en katastrof om dagboken skulle­ nå ut till en publik. Här har han samlat sina innersta tankar och redogör för de brott han begått. Alla polarna är namngivna.

Ivica Zubaks film Måste gitt är en av Stockholmsskildringarna som har premiär på bio 2017.

I filmen Måste gitt får vi följa Metin (Can Demirtas t.h), en ung man i en Stockholmsförort där oskrivna lagar gäller. Metin skriver dagbok om allt han ser och gör. När dagboken en dag försvinner blir allt knas.

Men utan konflikt blir det ingen film och när dagboken hamnar i fel händer skyr Metin inga medel för att ställa saker till rätta i filmen som på förhand ses som en av svensk films stora släpp nästa år.

Det tar en kvart att åka till Jordbro från Skrapan på Södermalm. Det är på dessa platser som filmen utspelar sig och i bilen dit berättar regissören Ivica Zubak att han valt Jordbro för att det speglar en äkta förort.

– Det finns en nyanlagd fotbollsplan bakom centrum som samlar områdets barn varje dag, det finns en ­positiv ­energi här. Även om filmen handlar om smågangsters så är det inte allt orten har liksom. Svensk film försöker allt för ofta visa Stockholmsförorter på ­något amerikanskt vis, ur vinklar som vi inte har här.

Det goda och onda

Samtidigt är det ingen rolig tillvaro som skildras i filmen. Hot om våld, till och med död, väntar runt hörnet i den här svarta komedin där de egna domstolarna är viktigare än vad som händer
i tings­rätten. Ivica menar att det där händer ­parallellt med varandra: Det goda och det onda.

Att det blev Jordbro handlar också om färgerna, berättar han medan vi kliver ut på parkeringen i centrum.

– Ställen som Tensta och Rinkeby blir inte bra på film. Alla färger på samma gång. Alltså, det är ju toppen för dem som bor där men när vi gör film kan det inte spreta hur mycket som helst. Här är det mer neutralt, men det finns ett svagt grönt tema som vi använt.

ANNONS

Vill spela teater

Filmens huvudperson Metin spelas av Can Demirtas, som också varit med och skrivit manus. Från början hade han hand om castingen och hade ingen egen roll i filmen.

– Men ju längre vi kom i processen desto mer kände jag att han passade för rollen, och till sist kände han samma sak, säger Ivica, skrattar och härmar sin kollegas axelryckning när han accepterade rollen.

Den livsviktiga dagboken som Metin­ tappar bort försvinner på ett inträdesprov till en teaterskola. Han kommer ­inte in. Men en av lärarna hittar boken och fascineras av berättelserna. För det är ingen tvekan om att Metin har talang. Frågan är bara om han ska förvalta den.

Klass och kultur

I Måste gitt är Jordbro och Södermalm skilda av en avgrund av kulturella koder och klass. När världarna möts är det för att ta ­saker från varandra.

– Ja, det stämmer nog. Det var inte tanken från början utan mer att skildra vår fascination och okunskap om varandra. Den säger mycket om den stad vi ­lever i.

Ivica Zubak är också intresserad av att visa­ slöseriet med ungdomar och begåvning, något han såg som ung i det forna Jugoslavien när vänner åkte till fronten, men något han också ser hos unga i Stockholm i dag.

Ivica har tidigare skrivit och regisserat filmen Knäcka som utspelar sig i Bredäng. Nästa film, som just nu är på idéstadiet handlar också om vad som händer här på hemmaplan.

– Som det gamla ordspråket lyder: Du måste bygga dit hus anpassat efter terrängen, det är därför jag gör film om där jag bor.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Fler aktuella Stockholmskildringar 2017

Para knas Nikeisha Andessons debutfilm handlar om två tjejer som vägrar fastna i ett liv utan pengar. En resa till Stureplan ­senare är situationen vänd upp och ner. Premiär hösten 2017.

 

Neneh Cherry gör skådespelardebut i filmen Stockholm my love – en av Stockholmsskildringarna som visas på bio 2017.

Neneh Cherry gör skådespelardebut i filmen Stockholm my love.

Stockholm my love Den engelske regissören Mark Cousins film hittar ett utifrån och in-perspektiv på stan. Här låter han den deprimerade arkitekten­ Alva (spelad av en långfilms­debuterande Neneh Cherry) promenera runt i Stock­holm tidigt om morgonen. Från Markus­kyrkan i Björkhagen, till Skogskyrkogården och till skateparken under Västerbron. Hade premiär på Stockholms filmfestival.

 

The Square Ruben Östlunds nya film utspelar sig delvis i Stockholms konstvärld. Enligt Östlund ska filmen belysa hur ”sprickan i tilliten sakta men säkert vidgas mellan människor när samhället blir alltmer individualistiskt”. Elisabeth Moss, som spelar Peggy Olsen i tv-serien Mad Men har en av rollerna. Premiär hösten 2017.

Fakta

Den blåa filmen förändrade allt

Namn: Ivica Zubak.

Ålder: 38 år.

Bor: Södermalm.

Tidigare karriärsdröm:  ”Jag ville bli dirigent och pluggade noter och gehör stenhårt på gymnasiet. När jag såg Kieslowskis Frihet – den blå filmen vändes allt upp och ner. Efter det var det film som gällde.”

Varför gör du filmer om Stockholm: ”Jag älskar den här stan faktiskt. Den är vacker, inte bara innerstan utan förorten har en rå skandinavisk enkelhet och närhet till naturen som är fantastisk. Hollywood får vänta.

Måste Gitt har biopremiär 6 januari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.