ANNONS

Ny bok skildrar historien om Funkisfestivalen

Helene Lumholdt ger ut en bok om Funkisfestivalen.
Helene Lumholdt ger ut en bok om Funkisfestivalen.
Boken släpptes i slutet av mars.
Boken släpptes i slutet av mars.
När författaren och frilansjournalisten Helene Lumholdt träffade en tjej som övade till Funkisfestivalen och såg hur hon växte besämde hon sig för att skriva en bok. Nu släpper hon boken om tävlingen som startade i Väsby för sju år sen.
ANNONS

Varför har du skrivit en bok om Funkisfestivalen?

– Jag tycker att tävlingen är värd en bok. För mig var det viktigt att även deltagarna själva kunde ta del av boken, därför är den lättläst och riktar sig främst till personer med en kognitiv eller intellektuell funktionsnedsättning, säger Helene Lumholdt, författare till Funkisfestivalen – en tävling för vinnare som släpptes 25 mars.

Martin Hagen och dansaren Niklas Hjelmvik vann Funkisfestivalen.

Martin Hagen och dansaren Niklas Hjelmvik vann Funkisfestivalen. Foto: Martin Henningsson

Hur fick du själv kontakt med tävlingen?

– Jag arbetade som journalist och skrev om habilitering i Stockholm och träffade en tjej som övade inför tävlingen. När jag såg hur underbart hon tyckte det var och hur hon växte med tävlingen tänkte jag att det här måste jag bara skriva om. Jag skrev till LL-förlaget men de nappade inte. Men jag sa: va fasen, det här är ju en strålande idé! Så jag mailade igen och då blev det ja.

Vad tyckte du var viktigt att förmedla med boken?

– Att artisteri inte bara handlar om hur rent man sjunger och det som traditionellt ses som att sjunga bra. Josefin Brolin som bor i Upplands Väsby är ett väldigt bra exempel på vad Funkisfestivalen handlar om. Hon har varit med i tävlingen varje år. Hittills har hon inte gått till final men hon sjunger med ett sådant engagemang så jag nästan storknar.

Hur började funkisfestivalen?

ANNONS

– Det kan man tillskriva en enda person: Yvonne Boberg som jobbar på Upplands Väsby kommun. Det fanns ingen tävling med sång och musik för personer inom LSS så hon pratade med några kollegor och drog igång det.

Vad är det bästa med Funkisfestivalen?

– Det går inte att särskilja. Eller jo, glädjen och entusiasmen!

Fakta

Hon skriver lättlästa böcker

Namn: Helene Lumholdt

Yrke: Frilansjournalist och författare

Tidigare böcker: Har gett ut sex böcker, bland annat om tåg och olika känslor.

Bor: Enskedalen

Familj: Två vuxna barn och ett barnbarn.

På fritiden: Träffar hon kompisar, sjunger jazz och vattnar sina tomatplantor