ANNONS

Smakhimlen ligger på Artillerigatan

Gastrologik får högsta betyg av Gourmé och Gourmand.
Gastrologik får högsta betyg av Gourmé och Gourmand.
Årets sista krogbesök blev också det bästa för Gourmé och Gourmand.
Gastrologik på Östermalm gör i princip allt rätt. Men ett ödestigert misstag kostar de på sig...
ANNONS
Fakta

Gastrologik - så tyckte vi

Adress: Artillerigatan 14, Östermalm

Kök: Nordiskt.

Miljö: Minimalistiskt björklandskap.

Vegetariskt: Går absolut att ordna.

Pris: 1 395 för menyn ”På producenternas villkor”.

Betyg: Gourmé: 5, Gourmand: 5

En promenad i den svenska naturen börjar i korsningen Riddargatan/Artilleri­gatan. Här, på krogen Gastrologik, har all mat en särskild adress från Jokkmokk till Sörmland och Gotland. Mat som doftar skog, mark och hav.

19 rätter

På tre timmar ska Gourmé och Gourmand smaka av 19 olika rätter och så fort de satt sig sticker Gourmé ner ­näsan i vinlistan. För hur ska du matcha en middag som sträcker sig från grillat ostron till kåda, med rätt sorts vin?

Servitrisen hjälper gärna till. Först trollar hon fram ett alkoholfritt blåbärs­alternativ till Gourmand. Gourmé får ett vitt, nästan lite krämigt naturvin först och sen ett kralligare rött dito ­efter ungefär halva middagen.

gastrobred

Krispigt kycklingskinn med marukslever. En buljong gjord av råa räkor serveras över kalvdans. Höstskog, en rätt som smakar som det låter: Barr och kåda. Ren från Jokkmokk med bär och blodsås.

Menyn på Producentens villkor (1 395 kr) handlar om 19 munsbitar som varje gång är sprängfyllda av smak, uppfinningsrikedom och har en särpräglad textur. Under sittningens dryga tre timmar serveras rätterna i ett sådant tempo att Gourmé och Gourmand precis hunnit diskutera klart sitt grillade ostron (med äpple och krusbär) och börjat undra vad som komma skall när en tallrik med marulks­lever (som vilar på ett krispigt kycklingskinn) landar. När en rätt av syrad potatis och löjrom serveras är Gourmand på väg ut i köket för att kyssa kocken.

Inga dumma frågor

Servicen är ett kapitel för sig. Från entrén, där serveringspersonalen tar dig i hand och hänger in jackan och håller upp toalettdörren vid behov, till att krögaren Jacob Holmström själv kommer ut och presenterar några rätter är sällskapet sedda hela middagen. Inga frågor är för dumma. Personalen har svar på allt. De verkar dessutom genuint intresserade av att berätta om en pilgrimsmussla som fiskats upp av en dykare i Nordnorge. Den entusiasmen smittar av sig,

Den enda plumpen i protokollet är en räkbuljong som hälls över kalvdans i botten på en kopp. Förvisso en visuell fest när den stora ångapparat som lösgjort smakerna från räkskalen presenteras på bordet.

– Men rätten ser roligare ut än vad den är, säger Gourmé.

En sista negativ parantes är att Gastrologik tar betalt för sitt vatten. 40 kronor per person är en struntsumma som alla hade varit betjänta av att slippa.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.