ANNONS

Så ska Snösätra lyfta hela Rågsved

Varje år ordnas en graffitifestival i Snösätra.
Varje år ordnas en graffitifestival i Snösätra.
Snösätra kan bli Rågvseds eget Highline.
Sida vid sida med graffitin kan det bli konstnärsby, promenadstråk och kafé.
– Det kan lyfta hela Rågsved, säger Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande.

ANNONS

Rågsveds friområde ska bli naturreservat och den södra delen av Snösätra inkluderas i reservatet. Den politiska majoriteten i stadsdelsnämnden vill dock att hela Snösätra ska ingå i naturreservatet och att området ska bli en kulturplats som lyfter hela Rågsved.

Exploateringskontoret nämner att den norra delen kan bli en social mötesplats, men har inte utvecklat det mer.

– Vi vill gå längre, så vi har klivit fram och tagit ett initiativ. Vi tänker att det borde gå att göra något kul av det här området, och samtidigt ska det funka med naturreservatet, säger Ulf Walther (S) ordförande i stadsdelsnämnden.

Nytt kulturstråk

Majoriteten i stadsdelsnämnden skriver att graffitin fortfarande kan vara navet, kanske som nationellt centrum för gatukonst, men verksamheten behöver fylla en bredare roll. Exempelvis kan den kompletteras med konstnärs- eller hantverksby, en scen, ekologiskt kafé och en bemannad grindstuga till naturreservatet. Kulturplats Rågsved kan bli ett stråk som knyter ihop viktiga platser i området som Cyklopen, Perssons Betong, Nya Rågsveds Folkets hus eller den nya musikscenen Vantör musik och kultur i Hagsätraaulan.

Vi kan ju knappt stava till ordet kultur. Vi kastar ut bollen i luften och bjuder in dem som är experten; kulturaktörer i området.

Ulf Walther (S), stadsdelsnämndens ordförande.

Politikerna vill dock inte själva ta fram ett förslag.

– Vi kan ju knappt stava till ordet kultur. Vi kastar ut bollen i luften och bjuder in dem som är experten; kulturaktörer i området, säger Ulf Walther.

ANNONS

Ateljéer och kafé

Stadsdelsnämnden bjöd in till ett möte på medborgarkontoret i Rågsved där idéer började ta form i olika arbetsgrupper.
Victor Marx, som är engagerad i Cyklopen, var en av dem som deltog.

– Vi kommer att skriva ett gemensamt medborgarförslag. Det blir spännande, säger han.

Vad skulle du vilja se för verksamheter i området?

– Jag vill gärna se ateljéer – kanske en öppen ateljéverksamhet – både för konstnärer och för folk som håller på med olika typer av hantverk. Gärna med lokal förankring. Kanske kan det bli ett kafé. De måste finnas en bilväg, men sedan kan man anlägga fina promenadvägar i området. Samtidigt vill man behålla lite av den här råa skrotnisse-känslan.

Är det inte risk att den råa, ruffa känslan försvinner?

– Jag tror att den kan behållas. Jag tänker till exempel på Highline i New York där man gjort promenadstråk på industrijärnvägen. Där finns både en industriell känsla och samtidigt är det ett vackert stråk.

Jag vet inte ens om vi får med oss våra kamrater i stadshuset på det här, men vi har inget problem att gå i opposition i den här frågan.

Ulf Walther (S), ordförande i stadsdelsnämnden.

Även Ulf Walter påpekar vikten av att bevara graffitin. Går det då att ha ett graffitiområde i ett naturreservat?

– Vi tror det om man skriver in i skötselreglerna att den delen är avsedd för kultur och rekreation. Jag vet inte ens om vi får med oss våra kamrater i stadshuset på det här, men vi har inget problem att gå i opposition i den här frågan. Det kan bli ett lyft för hela Rågsved, säger Ulf Walther.