Söders Oscars-expert laddar för årets gala

Lars-Birger Ernudd tävlar i Oscarsgalans alla 24 kategorier.
Lars-Birger Ernudd tävlar i Oscarsgalans alla 24 kategorier.
På söndag är det dags för 90:e upplagan av Oscarsgalan. Södermalmsbon och Oscars-experten Lars-Birger Ernudd berättar hur det kommer att gå – och det finns anledning att lyssna på honom.

– Vanligtvis brukar det vara en eller två självklara, men det här året har fler filmer chans att vinna. ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, ”Get Out”, ”The Shape of Water” och kanske ”Lady Bird,” säger Lars-Birger Ernudd.

Sedan 1990 har Lars-Birger sett varenda Oscarsgala direktsänt och gissat vilka som kommer att vinna. Med åren har gissningarna blivit mer avancerade och numera tävlar han på flera sajter, bland annat på Gold Derby och Oscarsgalans egen sajt.

Vad är ditt bästa resultat?

– Det bästa resultatet var för tre år sedan då ”The Birdman” vann. Då fick jag 22 rätt av 24. Bara två personer tippade bättre än mig av 3087 tävlande på Gold Derby. Då blev jag lite nöjd och kaxig.

Hur gör du för att få så bra resultat?

– Ett: Jag utgår aldrig från vad jag själv tycker.

– Två: Det gäller att ha koll på Oscarsakademin, som består till 80% av vita äldre män, varav ett par tusen är skådespelare.

– Tre: Man måste också ha koll på branschorganisationerna. Skådespelare gillar filmer med många skådespelare och bra manus.

Varför tror du att ”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” kommer vinna bästa film?

– Den har nominerats på rätt ställen, fått ett antal tunga priser och har skådespelarna bakom sig.

Vad tror du om Ruben Östlunds chanser med ”The Square”?

– ”The Square” har Guldpalmen i ryggen och lite mer prestige, gillas av många men är lite lång och uppskattas inte av alla. ”A Fantastic Woman” går lite mer rakt på hjärtat och ska vara mer känslomässigt tillgänglig.

Vem hejar på dig?

– Min fru är försiktigt uppmuntrande, skrattar han.