ANNONS

Solbergabo räddar Irlands Eurovision-låt

Kolla in Johan Sundvall bakom trummorna i Irlands låt "Sunlight", som framförs av Nicky Byrne som frontfigur. Semifinalen sänds på tv i kväll klockan 21.
Kolla in Johan Sundvall bakom trummorna i Irlands låt "Sunlight", som framförs av Nicky Byrne som frontfigur. Semifinalen sänds på tv i kväll klockan 21.
Plötsligt ringde Solbergabon Johan Sundvalls telefon.

Irlands Eurovisionlåt var i kris – kunde han rycka in som musiker?

Ikväll kan ni se Johan i den tv-sända semifinalen.
ANNONS

Det var i förra veckan som det oväntade samtalet kom. Trummisen i Irlands bidrag ”Sunlight” hade tvingats hoppa av på grund av sjukdom i familjen – och nu var bandet en man kort.

På plats i Stockholm började de dra i alla tåtar, vem kunde de få med på repetitionerna en dag senare?

– De fick först tag i en annan trummis som jag känner, men det visade sig att trummisen även skulle sjunga ganska avancerad stämsång. Det tyckte han blev för svårt, så han tipsade om mig eftersom jag även har sång som huvudinstrument, säger 25-årige Johan Sundvall, som går sista året på Rockmusikerlinjen.

När samtalet kom stod han på gatan utanför skolan i Fryshuset. Hans kompis hade hunnit varsko honom lite innan, men det var ändå väldigt omvälvande, berättar Johan.

– De sjöng upp refrängen lite snabbt i ett Facetime-samtal och jag härmade med så gott jag kunde. Sedan frågade de: Kan du komma till Clarion hotel?

Han fick snabbt ge prov på vad han kunde och tydligen blev irländarna väldigt nöjda. För knappt 24 timmar senare stod han på Globens scen och repade med låtens frontfigur Nicky Byrne, känd från pojkbandet Westlife.

– Det var ganska konstigt, jag åkte liksom bara med, och helt plötsligt gick vi upp där på scenen. Jag tänkte: ”shit, vad coolt, nu står jag här!”. Westlife var ju superstora när jag var liten, så det kändes som en surrealistisk grej att spela med Nicky Byrne.

Men hur kunde du lära dig låten så snabbt?

– Jag fick använda reptilhjärnan, och det fungerade. Jag har ju studerat musik på folkhögskola i tre år, och målet är att jag ska jobba som yrkesmusiker. Det här är väl en bra start, säger Johan och skrattar.

ANNONS

I kväll kan man se honom bakom trummorna i den tv-sända semifinalen i SVT1 klockan 21.

– Jag uppmanar folk i söderort och Solberga, ja alla i Sverige att rösta på Irland, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.