ANNONS

Sollentuna kan få ny arena för scenkonst

sollentuna
Magnus Ramstrand (KD) och Freddie Lundquist (S).
Ingen egen lokal till Edsbergs slottsteater, men kanske en ny scen för scenkonst i Sollentuna – i Turebergshuset.
Så svarar kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) på Edsbergs slottsteaters vädjan om en fast hemvist i kommunen.

ANNONS

Edsbergs slottsteater kan märka sina produktioner med ”lokalproducerat” utan att skämmas

Grundaren Marianne Sand, som står för regi och manus, bor i kommunen. Flera av skådespelarna i ensemblen bor eller har sina rötter här. Och pjäsen som allt började med – Malla och kärleken – är så mycket Sollentunahistoria det kan bli.

Men de saknar en fast lokal att verka i – och en scen att visa upp resultatet på.

– Vi har både ambition och möjlighet att göra mycket mer. Men på grund av lokalfrågan riktar vi vår verksamhet mot andra kommuner, säger Marianne Sand.

Med mindre än ett halvår kvar till valet hoppas hon nu på att bli bönhörd. Våren 2018 har frågan om kultur och scenkonst för en vuxen publik seglat upp högt på den politiska agendan i Sollentuna.

När oppositionsrådet Freddie Lundquist (S) tog upp frågan på kommunfullmäktige i februari efterlyste han en plan för ”högkvalitativ vuxenkultur” – och konstaterade att Sollentunas utbud är ”helt obefintligt” på den punkten.

Freddie lundqvist (S), oppositionsråd. Foto: Erja Lempinen

Freddie Lundqvist (S), oppositionsråd.


I repliken kontrade kultur- och fritidsnämndens ordförande Magnus Ramstrand (KD) med att Sollentuna både har en egen biograf och direktsänd opera på Kulturskolan – och kommunens satsningar på Edsvik-området, inklusive slottsteatern.

ANNONS

– Vi uppskattar att Sollentunaborna gör saker själva, det är inte alltid kommunen uppifrån som ska tillhandahålla kultur. Det skapas av människor i gemenskap med människor, svarade han.

 

När Mitt i Sollentuna frågar (S) och (KD) hur de ställer sig till Marianne Sands vädjan får vi skiftande svar.

– Vi vill se ett mer samlat utbud på Edsvik-området. jag tycker inte att politiken ska detaljstyra innehållet, men man ska ge de förutsättningar som behövs. Kanske kan man tänka sig ett kulturhus, säger Freddie Lundquist (S).

Kanske kan man tänka sig ett kulturhus

Freddie Lundquist (S)

Magnus Ramstrand (KD) hänvisar alltjämt slottsteatern till Kulturskolan.

– Vi har en utmärkt teaterlokal i vårt ”kulturhus” på Rudbecks väg. Någon egen lokal till Edsbergs slottsteater har vi inte plan för, säger han.

Däremot öppnar han för att gå dem till mötes på en annan punkt:

– En ytterligare scen för scenkonst skulle jag personligen vilja utreda. Kanske en möjlighet öppnar sig i samband med att Turebergshuset byggs om, säger Magnus Ramstrand.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.