Solnahäxan Jolanda spår kändisar i tv

Jolanda har skrivit två böcker, Jolanda den Tredjes bok om tarot och en om häxkonst och shamanism. Till boken Tarot hör en tarotkortlek illustrerad av Hans Arnold.
Jolanda har skrivit två böcker, Jolanda den Tredjes bok om tarot och en om häxkonst och shamanism. Till boken Tarot hör en tarotkortlek illustrerad av Hans Arnold.
Hon heter egentligen Rosie­ Björkman, men arbetar under namnet Jolanda den Tredje. Den tredje symboliserar att hon arbetar i en längre tradition av spåkunniga inom släkten.
– Min morfars mor och min farmor var också synska. Med namnet vill jag visa att jag bär på ett arv.

Själv märkte Jolanda redan som liten flicka att hon fick ”fantasier”. Fantasier som sedan märkligt nog stämde.

– Min mamma var väldigt orolig för mig. Som förälder tänker man väl att ens barn ska inte sticka ut för mycket­. ”Med den där fantasin kommer det aldrig att gå dig väl i världen”, kunde hon säga, berättar Jolanda när vi träffas i Hagalunds vattentorn.

Här har hon och hennes förening Jolandas vänner haft sin verksamhet sedan  17 år. Där anordnar föreningen om somrarna studiecirklar i häxkonst/shamanism och användandet av tarotkort samt sång- och dansstunder. Då och då är det öppet hus för Solnaborna­, bland annat på Valborg.

Jolanda bedriver vad hon kallar för andlig vägledning. Kundkretsen består till stor del av kvinnor, i kanske 28–38-årsåldern.

På senare tid har det blivit en del kända kunder också.
I helgen är hon med i TV4:s ”Så mycket bättre” som en särskilt inbjuden gäst av Little Jinder.

skarmavbild-2016-11-07-kl-10-09-28

Deras historia går tillbaka­ så långt att Josefine, som Little Jinder egentligen heter­, inte ens fanns.

– Jag spådde hennes mamma­ Åsa Jinder när hon var gravid. Redan då sa jag att hon skulle få en dotter­ som kommer att gå i sin mammas fotspår.

Häromveckan dök också­ Bianca Wahlgren upp för att filma ett inslag för ”Wahlgrens värld” på Femman.

Men det är inte bara människors framtid Jolanda kan se. Mycket av hennes syner handlar också om samhället. 1996 förutspådde hon kravallerna i Göteborg och på Götgatan, ett inferno hon själv hamnade mitt i.

Kan du se någonting i Solna?

– Jag var inbjuden av Rädda­ Råstasjön och så hade­ vi en ceremoni för djurlivet och sjöns bevarande. Nu kan man känna att det jäser lite i Solna efter en lång tid av politisk stelhet. Det har blivit en pigg politisk debatt­. Solna är en stad som invånarna trivs i, och människor håller ihop. Jag ser en positiv framtid.

Spåkonst handlar dock främst om att tjäna andra­ människor, att vara en sund röst i vår röriga värld.

I hennes­ studiecirklar beskrivs­ hur livet är ett evigt kretslopp.

– Det finns liv efter liv efter­ liv. Det är som Trivial Pursuit, du fyller på pluppar i din bricka vartefter. När den är full går du vidare till nästa nivå. Jorden är en skola­.

Att livet måste vara svårt går hon inte med på.

– Vem har bestämt det? Och varför måste det vara så? säger hon och tystnar.

– Så, hallå liksom! Nu ändrar­ vi på det tycker jag! säger hon och skrattar så att det ekar ut i tomheten.