ANNONS

Sonja kliver fram – igen

Sonja Aldén tävlade i Melodifestivalen 2007 med ”För att du finns” och gjorde succé.Foto: Isabel Svensson
Sonja Aldén tävlade i Melodifestivalen 2007 med ”För att du finns” och gjorde succé.Foto: Isabel Svensson
Hon började med att stå bakom stjärnorna.

Men 2007 tog Sonja Aldén steget fram i rampljuset och gjorde succé.

Nu är hon tillbaka i Melodifestivalen med en powerballad – som hon själv varit med och skrivit.
ANNONS

Sonja Aldén började karriären med att sjunga på Wallmans och vara körsångerska åt artister som Shirley Clamp i Melodifestivalen. Men när hon så småningom själv ställde sig längst fram på scenen blev det snart succé.

2007 tävlade hon i Melodifestivalen med låten ”För att du finns” som slutade på en sjätteplats. Låten fick sedan långt liv efter tävlingen och Sonja blev både grammisnominerad och fick Rockbjörnen för årets kvinnliga artist.

– Det blev festivallåten som spelades mest under hela första decenniet av 2000-talet. Och det är många som i efterhand har kommit fram till mig och sagt: ”Vad hette den låten du vann med?” Men jag vann ju inte, berättar hon.

Vad många kanske inte vet är att Sonja Aldén också är en framgångsrik låtskrivare i schlagersammanhang. Sonja Aldén har varit med och skrivit hits som ”Att älska dig”, ”Du är allt” och, kanske lite oväntat, The Poodles stora landsplåga: ”Night of passion”.

– Det är fantastiskt kul och utmanande att skriva låtar åt andra och få tänka på hur de ska uttrycka sig, säger hon själv.

Just nu är det dock Sonjas egen musik som är i fokus, när hon tävlar i Melodifestivalen igen. På lördag står hon på scenen i Göteborg och framför sitt bidrag ”I din himmel”, som hon själv varit med och skrivit.

– Det är en väldigt fin låt och jag har väntat på känslan att verkligen vilja stå och framföra en låt på scen i tävlingen. Melodifestivalen är ju häftig, men om inte längtan och viljan finns då pallar man inte det trycket, säger hon.

Skivan ”I gränslandet är hennes tredje soloalbum och den första plattan på tre år.

– Låtarna är till exempel dedikerade till min familj, kärleken till ett barn eller kärleken till varandra, säger Sonja och berättar att hon till en låt också blivit inspirerad av kronprinsessan Victorias kärlek till Daniel.

ANNONS

– Jag träffade ju också min kärlek på ett gym. Det sa dock inte klick direkt utan vi började som vänner och sen växte kärleken fram.

Sonjas kärlek till Jörgen resulterade även den i familjebildning. Och skivsläppet som först var planerat till hösten 2011 fick flyttas fram. Sonja har med andra ord haft en tid borta från musiken där fokus i stället har legat på sonen Teddy, som snart är ett år gammal.

Livet som mamma beskriver Sonja som fantastiskt.

– Teddy är otroligt lätt att ha och göra med. Och jag gillar att vara mamma i stan. Både jag och min sambo är uppväxta i villa utanför stan men vi tycker att det här funkar jättebra än så länge.

Trots att Teddy inte ens är ett år fyllda har han redan hunnit följa med mamma ut på turné.

– Jag satte igång att arbeta igen i slutet av november och då blev det bland annat julturné som Teddy fick följa med på. Och det gick hur bra som helst. Han blev väldigt ompysslad av alla, säger Sonja och skrattar.

Fakta

Skriver låtar under flera dygn på läger i Trosa

Namn: Sonja Aldén

Ålder: 34 år.

Bor: I Vasastan. Uppväxt i Huddinge.

Familj: Fästman och son.

Aktuell: Tävlar i Melodifestivalen i Göteborg lördag den 11 februari med låten ”I din himmel”.

Om sina chanser i tävlingen: ”Jag har faktiskt ingen aning. Men det är ofta de yngre artisterna som går bra i den här tävlingen eftersom de har fans som röstar många gånger.” Släpper nya skivan ”I gränslandet” och åker på turné senare i år.

Om arbetet med nya skivan: ”Vi har arbetat med plattan i tre år. Varje år åker vi till Trosa där vi har som ett läger där vi bara skriver musik konstant, natt och dag, i flera dygn. Trosa har en otroligt fin miljö som är perfekt för skapandet.”