Sophia vill få sin ost över Lidingöbron

Sophia Nygård, mejeri Lidingö
Sophia Nygårds skulle gärna se en utveckling med fler kvartersmejerier. "Som bagerier".
Sophia Nygård, mejeri Lidingö
Mejeriet är bara 25 kvadrat stort. Men här får ändå all osttillverkning plats.
Getterna är tillgivna som hundar och kommer springande när Sophia och dottern Tuva ropar.
Getterna är tillgivna som hundar och kommer springande när Sophia och dottern Tuva ropar.
Sophia Nygård driver Lidingös enda mejeri på 25 kvadrat i Elfvik.
Här görs osten som (nästan) bara äts på Lidingö.
- Jag vill få upp volymerna och komma över Lidingöbron, säger hon.

Tuva, sju år ligger på kökssoffan och tittar på sin telefon i det lilla förrummet till mamma Sophias mejeri på Elfviks gård.

Det är som en liten hantverksby här

I dag är rummet en blandning av kontor, butik och hälsa-på-rum utanför mejerirummet dit man bara har tillträde med rena kläder, speciella skor och nyspritade händer. Sophia tar också emot kunder på ostkvällar i det trivsamma rummet.

Öns enda mejeri

– Det ska bli mer av en gårdsbutik här senare. Folk kommer inte här och förstår inte riktig var de har kommit, säger Sophia Nygårds inifrån mejeriet där hon står och steker grillost av haloumikaraktär frasig och gyllene.

Sophia Nygård driver Lidingös enda mejeri – Geten Gerda & Ko, vägg i vägg med caféet på Elfviksgård.

– Det är som en liten hantverksby här, säger hon .

Hon har haft mejeriet sedan 2014, men efter flera barnledigheter kom hon igång med verksamheten ordentligt först förra året. För någon vecka sedan vann hennes ostkaka silvermedalj på en ostfestival. Sedan dess har det börjar hända saker för Sophia.

Ostarna säljs i stan

Från att ha sålt ost bara på Lidingö, till butiker och kursgårdar har Lidingöostarna börjat ta sig över bron till krogar i stan.

– Jag vill expandera.

Drömmen är att ha fler getter och kunna producera ännu mer. Tiden är faktorn som står i vägen.

…det var näsan brottning i början

– Om du ska ha mjölkande djur måste du mjölka två gånger om dagen. Sen ska du hinna med produktion och de egna barnen, säger Sophia.

Getterna handmjölkas

Just nu har hon två getter. När vi går ut i hagen för att titta på den kommer getterna Saga och Tora springande som hundar när Sophia ropar på dem. Båda getterna handmjölkas, något de gillar.

– Men det var näsan brottning i början. De har små, små spenar, det gäller att få in tekniken. 

Sophia lärde sig djurhållning och osttillverkning på mathantverkscentrumet Eldrimner i Jämtland.

Hur djuren mår är viktigast

Det är även därifrån namnet ”Geten Gerda” kommer ifrån.

– Hon var en supersöt jämtget, mitt ute i ödemakten på ett litet jämtlandsmejeri.

Nu gör Sophia mest ost på komjölk från den ekologiska gården Lovö prästgård på Ekerö.

Getter.

Sophia drömmer om att så småningom ha fler getter. Bilden visar inte Lidingögetter.

– Bra djurhållning har alltid varit fundamentalt för mig. Sen om mjölken kommer från egna eller andras djur varierar.

Blir ostar på komjölk och getmjölk olika i smaken?

– När mjölken är färsk känner jag inte jättestor skillnad på smaken, komjölk är fetare.  Men jag tycker att karaktären kommer fram just när det blir ostar. Ostkakan jag gör blir bäst av komjölk.

Fakta

Sophias ostar

Mitt i fick smaka ostarna. Så här tyckte reportern Anna Wilson.

Blåmögel: Mild och len i smaken trots att den har tydlig sälta och bra mögelostkaraktär. Syrlig utan att vara för syrlig.

Salladsost: Mycket mild i smaken.  Godast om den marineras olja och kryddor. Trevlig konsistens.

Grillosten (ost av haloumityp):  Den är är milt gul och smakar mjukt, oljigt med behaglig sälta. När den steks blir den inte så gummiaktig som ”vanlig halloumi”  utan litet mjukare. Frasig yta! Krämig inuti. 

Fakta

Andra mejerier i Stockholmtraken

Gårdsmejeriet Sanda- Österhaninge.

Löfsta Herrgårdsmejeri  – Frösunda, Vallentuna.

Ostmakeriet – Rindö, Vaxholm.

Ost från Löfsta herrgårdsmejeri.