ANNONS

Soran pillar i det jobbiga

Han har fått rasistiska vykort hem till sig, och blev rikskänd efter att ha hamnat på Sverige­demokraternas film.

Men när Soran Ismail nästa vecka är vinter­pratare i radio kommer det mest handla om hans ­humor – som helt saknar gränser.
ANNONS

Soran Ismail blev en av åtta utvalda, när P1:s lyssnare fick önska vilka de ville ha som vintervärdar.

– Det är nog det mest smickrande som hänt i min karriär. Helt otroligt fint, säger Soran Ismail som fick beskedet när han satt hemma och skrev på en omvärldsanalys till talkshowen ”Hübinette”.

Sorans sommarprogram handlade om hans liv. Den här gången ska han prata om sin stora passion: jobbet som komiker. Om satirens funktion i samhället och om man får skämta om allt?

Var går din gräns?

– Det finns ingen. Jag provar grejer hela tiden på publiken. Är det så att jag sårar någon, vilket aldrig är syftet, finns jag alltid tillgänglig att snacka med den människan. Jag tar hänsyn till känslorna, men jag låter dem inte styra mig. Då kan jag lika gärna bli sponsrad av Läkerol och dra Läkerol-skämt.

Att folk blir upprörda händer hela tiden, berättar Soran. När han skojade om varg och vargjägare i ”Hübinette” blev tv-programmet anmält till granskningsnämnden.

– Någon tyckte att jag insinuerade att jägare består av inavlad adel och det stämmer inte att de är det. Jag är satiriker, inte journalist, det jag säger är inte fakta. Om jag undviker allt som folk blir sura för finns det inget kvar att säga, säger han.

Soran tycker att komikerns roll är att pilla där det är jobbigt i samhället. Humorn är ett väldigt bra vapen när man pratar politik, ­anser han.

Du fick frågan om att vara vintervärd innan historien med Sverigedemokraterna rullades upp. Har du talat klart om det?

ANNONS

– Det som hände den kvällen jag pratat färdigt om, men frågan, rasismen, tar aldrig slut. Jag stöter på rasismen konstant, mest på nätet. Och på Kungsgatan, säger ­Soran och ler lite grann.

– Folk har rasistiska åsikter och känner ett behov av att berätta det för mig.

Du verkar så lugn på Sverige­demokraternas film.

– Man måste hålla sig lugn, ­annars förlorar man. De vill att jag ska bli sur och skrika för att ­använda det mot mig sedan. Men jag vet att jag har rätt.

På Sorans webbsida finns ett vykort med ett foto av en blodig blond tjej som råkat illa ut och vita får som sparkar på ett svart. Kortet låg i hans postlåda.

– Det var nog mest en varning, att de vet var jag bor. De skickar inte kort hem till mig för att värva mig till partiet.

Hur hanterar du ett sådant brev?

– Jag slänger det. Det är som att de skickar skräp hem till mig. Det är bara jobbigt att jag har en sambo. Det är hennes hem också.

Soran växte upp i radhus i Knivsta. Som barn var han känslig och tog åt sig, men märkte att om han skojade om sig själv tog han udden av det känsliga. Om någon sa ”du har fula tänder”, svarade han ”jag sa ju precis det”.

– Det är ett sätt att distansera mig från känslor och bearbeta det som är jobbigt. Sedan kan det gå för långt och jag kanske inte har lika lätt som andra att uttrycka känslor.

Vad är känsligt för dig i dag?

– Det finns nog ingenting som folk kan säga som jag skulle kunna bli upprörd över. Det är ju smidigt för mig.

Vintervärdar: Soran Ismail, Lars Lerin,Hanna Hellquist, Olof Wretling, Morgan alling och Rikard Wolff. Sissela Kyle och Annika Östberg på plakaten.

Skulle jag undvika allt som folk blir sura för skulle det inte finnas något kvar att säga.soran ismail

Fakta

dyker upp i både radio och tv på annandagen

Namn: Soran Ismail.

Ålder: 25 år.

Bor. Hornstull.

Familj: Föräldrar, lillasyster och sambo. ”Hon jobbar statligt”.

Yrke: Komiker, debattör.

Aktuell: Med radioprogrammet ”Vinter i P1” 26 december klockan 13. Humorföreställningen ”Soran Ismail – resan fortsätter” visas den 26 december 21.30 i SVT2. Leder P3 Guld i januari.

Alla vintervärdarna: 25/12 Rikard Wolff, 27/12 Hanna Hellquist, 28/12 Annika Östberg, 29/12 Morgan Alling, 30/12 Lars Lerin, 31/12 Olof Wretling, 1/1 Sissela Kyle.