ANNONS

Söta eller salta dopp? Det är frågan

Lida badplats.
Lida badplats.
Möllebadet.
Möllebadet.
Stendalsbadet.
Stendalsbadet.
Sandsviksbadet
Sandviksbadet.
Brotorpsbadet.
Brotorpsbadet.
Slagstabadet.
Slagstabadet.
ANNONS

Botkyrka och Salem bjuder på många utomhusbad till sommaren. Men vilket är bäst? Och ska man välja sjö eller hav?

Mitt i har testplumsat i några av dem.

Med termometern i fast grepp gjorde Mitt i:s testpatrull i förra veckan nedslag på drygt 20 utomhusbad på Södertörn. Sex av dem ligger i Botkyrka och Salem, där naturen skiftar mellan havsvikar bland sädesfälten och mörka tjärnar runt hög barrskog. Vi börjar vid Slagstabadet en kall och blåsig onsdag. Få visar sig på stranden och ännu färre tar sig ett dopp.

Är man, som undertecknad, före detta västkustbo så är det klara havsvattnet att föredra framför de mer grumliga sjöarna. Mälarens friska vatten visar sig dock vara ganska långt ifrån klart, och vi får vada ut bland plastpåsar och annat skräp som blåst in. Slagstabadet har det mesta av faciliteter som en badare kan behöva, men det tycks samla till sig mängder av skräp. Så kanske är ändå de mer vindskyddade sjöarna att föredra?

I Salem vid Möllebadet har kommunen satsat på hopptorn en bit ut från bryggan. Stranden är fräsch och vattnet klart ända ner till botten.

Vi åker vidare till Lida och sjön Getaren, vackert inramad av den omgivande höga skogen men med något grumligt vatten som rörs upp från en dyig botten.

Vidare går resan till Stendalsbadet i Tullinge. Vattnet är fantastiskt men botten sluter sig runt fötterna. Stranden ligger vackert i en sluttning och trots den kalla dagen så har vattnet hållit temperaturen.

Med några bra upplevelser från sjöar ger jag mig i kast med Sandviksbadet där Östersjöns vågor drar in. Efter en promenad genom skogen där sommarstugorna ligger tätt möts jag av en kall vind och det klara vatten som jag varit på jakt efter.

Nöjda fåglar guppar på havsytan, kanske mest för att det är deras egen oas. Sommargästerna har inte kommit än och fåglarna är mitt enda sällskap på stranden.

ANNONS

Så vad kan upplevas efter detta? Kan det bli bättre än det friska vattnet och den tomma naturstranden?

Det kunde det – Brosjön i Vårsta, som inte ser ut att vara mycket mer än en tjärn. En badplats som inte bara bjuder på dagens varmaste bad – 17 grader – utan där det faktiskt även är folk som badar.

En mindre anspråkslös brygga, en mindre friliggande flytbrygga lite längre ut och en varm mörk sjö omgiven av väldoftande barr. Ett ställe som gör det värt att omvärdera om hav verkligen slår högst.

Här hittar du hela testet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.