ANNONS

Hon gjorde resan från Sovjet till Slottet

T.v. Pianisten Victoria Power. T.h. Sagan om AskUngen, en av föreställningarna på slottet.
T.v. Pianisten Victoria Power. T.h. Sagan om AskUngen, en av föreställningarna på slottet.
Pianisten Victoria Power.
Pianisten Victoria Power.
Pianisten Victoria Power i Kungsängen är konstnärlig ledare för festivalen Musik på det Kungliga Slottet, där landets främsta musiker uppträder inför publik och självaste kungaparet.
– Det är en stor ära för mig, säger hon.
ANNONS

Victoria Powers familj har varit musiker sedan fyra generationer tillbaka. Släkten bodde i forna Sovjet, men tvingades fly från den stränga regimen till Sverige på 90-talet. Hon var då 15 år gammal, hennes lillebror Andrej två.

På lördag uppträder han – kungliga Filharmonikernas 1:e konsertmästare – med hennes dotter Alice Power – ett stjärnskott till pianist – i rikssalen på Slottet. Detta med Victoria Power som ledare och allt under parollen: ”Double Power”.

Kan inte upplevas någon annanstans

– Det är en historisk plats och en otroligt fin känsla i salen. Jag tror inte den går att uppleva någon annanstans, säger hon.

Slottet utgör en unik miljö. Foto: Privat.

Hennes musikaliska talang upptäcktes i TV-programmet ”Café Norrköping”, där hon som tonåring spelade piano under direktsändning. De vackra tonerna nådde av en slump den bortgångna operastjärnan Kjerstin Dellert – och därigenom fick Victoria rollen som ung Mozart på Ulriksdals Slottsteater.

Här började resan

– Det var där min musikaliska resa i Sverige startade. Genom musiken har jag fått besöka fantastiska platser och träffa otroliga människor, säger hon.

Asylboendet i Gnesta ersattes av en tillvaro som professionell pianist i Brunna. Sedan dess har hon turnerat i Europa och USA och varit med att starta den kända musikskolan Lilla Akademien i Stockholm.

– Jag började tidigt undervisa och har haft många elever under mina 25 år som lärare.

ANNONS

Från Kungsängen till Kungliga Slottet

Just nu är hon konstnärlig ledare för festivalen Musik på slottet, som pågår mellan 6 och 29 september. På scen uppträder några av landets främsta klassiska musiker, så som operasångerskan Elin Rombo och kören Orphei Drängar.

– Den största utmaningen är att hålla i alla trådar på plats, få artisterna att känna sig välkomna och att allt fungerar tillsammans med slottets personal. Vi befinner oss ju inte i en konsertlokal och måste respektera allt annat som händer på slottet.

Precis innan intervjun har Kungen och Drottningen varit på besök.

– Det är en stor ära för mig att vara en del av detta, all vacker musik och miljön runtomkring.