ANNONS

750 ställer upp i Familjeloppet vid Rudan

Över 750 barn och vuxna ställer upp i Familjeloppet vid Rudan på lördag.
Över 750 barn och vuxna ställer upp i Familjeloppet vid Rudan på lördag.
Anja Nordenfelt på En frisk generation.
Anja Nordenfelt på En frisk generation.
750 barn och vuxna står på startlinjen när Familjeloppet i Rudans friluftsområde arrangeras på lördagsförmiddagen. Det är fjärde året som loppet arrangeras, där syftet är att öka folkhälsan. Detta året väntas särskilt många ensamstående mammor delta med sina barn.
ANNONS

Det blir fullt med barn och barnfamiljer i Rudans friluftsområde på lördagen.

Det är stiftelsen En frisk generation som arrangerar Familjeloppet för fjärde året i rad.

Loppet, som är gratis för alla som får plats, är inte det längsta som finns i Stockholm, men det har blivit populärt.

Föranmälan är på fredagseftermiddagen var full, över 750 anmälda.

Många ensamstående mammor deltar

– Men vi hoppas kunna bereda plats åt alla som vill springa loppet och kommer och vill anmäla sig på plats på lördagen, säger Anja Nordenfeldt, verksamhetschef på En Frisk Generation.

Som ensamstående mamma tror jag att man är satt under ganska stor press och här får de chans att göra något roligt tillsammans med sina barn
Anja Nordenfelt, En frisk generation

Familjeloppet går runt den 2,3 kilometer långa så kallade Maxinge-slingan i Rudans friluftsområde.

Syftet är att inspirera Haninges barnfamiljer till mer rörelse.

Anja Nordenfelt på En frisk generation.

Anja Nordenfelt på En frisk generation.

Nytt för i år är att En frisk generation och Haninge kommun samarbetar med Ica Maxi och verksamheten Barn till ensamma mammor, den senare organisationen ligger under Fryshusets organisation.

ANNONS

– Som ensamstående mamma tror jag att man är satt under ganska stor press och här får de chans att göra något roligt tillsammans med sina barn, säger Anja Nordenfeldt.

– Vi vill att barnfamiljerna ska förstå vikten av rörelse och att äta hälsosamt. Med tanke på rapporterna om hur illa ställt det är med vår rörelse i landet, blir detta en jättebra dag att lyfta frågorna på, fortsätter hon.

Hoppas att barnen hittar till lokala föreningar

Efter loppet arrangeras prova på-aktiviteter, som fotboll, fiske, hinderbana, tipspromenad, dansuppvisning och möjligheten att cykla sin egen smoothie (jo, du läste rätt).

En frisk generation jobbar tillsammans med skolor för att få familjer i socioekonomiskt svagare områden att leva mer hälsosamt.

Vi ser att barn och föräldrars fysiska rörelse är för låg på helger och kvällar
Anja Nordenfelt, En frisk generation

En professor vid Karolinska institutet är med i projektet, och forskar på familjerna dom deltar.

I Haninge jobbar man med Vikingaskolan och Höglundaskolan, ett samarbete med Brandbergsskolan börjar snart, och nästa år kliver även Åbyskolan in i projektet.

Anja Nordenfeldt kallar den senaste tidens folkhälsorapporter från Livsmedelsverket och Centrum för idrottsforskning för oroande.

– Vi ser att barn och föräldrars fysiska rörelse är för låg på helger och kvällar, och vi strävar därför mycket efter att få familjer att göra fler aktiviteter tillsammans. Sen är förhoppningen att barnen hittar till lokala föreningar i Haninge, säger hon.