ANNONS

Nu ställer vinnaren ut med konst som lurar ögat

Lars Erikssons konst pendlar mellan abstrakt och föreställande.
Lars Erikssons konst pendlar mellan abstrakt och föreställande.
Lars Eriksson, årets konstnär i Upplands-Bro.
Lars Eriksson, årets konstnär i Upplands-Bro.
Lars Eriksson är årets konstnär i Upplands-Bro. Han prisas med en egen utställning, som nu går av stapeln. I konsthallen hänger 47 tavlor som bjuder betraktaren på optiska illusioner och 3D-effekter.
ANNONS

– Många tavlor har aldrig visats tidigare. Jag har även målat en hel del nytt, säger Lars Eriksson.

Han blev utsedd till årets konstnär vid Vårsalongen i Kungsängen, efter att ha blivit framröstad av publiken. Priset var en egen utställning i konsthallen och i lördags var det vernissage.

– Det här utnämningen har absolut inneburit ett lyft för mig som konstnär. Jag har ställt ut på många platser i Europa, men jag tror det här kommer bli kulmen på min karriär.

Konsten har fört honom till platser som Budapest, Rom och London. Han har bakgrund som ingenjör och designer, vilket lyser igenom på duken. Efter pensionen har han helt kunnat ägna sig åt sitt konstnärsskap.

Ingen dator

– I många av mina tavlor försöker jag skapa 3D-effekter. Det är inga svepande drag, utan precision. Vissa tror att jag använder dator, men det är ett hantverk från början till slut.

Motiven pendlar mellan helt abstrakta och föreställande – ibland i kombination med varandra. Hans största inspirationskälla är konstnären Victor Vasarely, känd för sina levande mönster som säljs för miljoner.

Jordens krökning. Foto: Privat.

– Det som ligger mig närmast om hjärtat är att konstruera mönster. Det tar ofta längre tid att skippa upp dem än själva måleriet. Mycket tålamod krävs.

ANNONS

Hela 47 alster i varierande storlek hänger nu i Konsthallen i Kulturhuset i Kungsängen. Priserna sträcker sig från 700 kronor för småtavlor till 15 000 för praktverket.

– Jag har sålt varannan tavla jag målat hittills. Men det innebär inga större inkomster.