ANNONS

Debaser stämmer staden: ”Planlöst agerande”

Debaser Medis
Debaser tvingades lämna medborgarhuset vid årsskiftet.
Annelie Telford är vd för Debaser som nu stämmer Stockholms stad.
Annelie Telford är vd för Debaser som nu stämmer Stockholms stad.
Nu ska Debaser ta staden till rätten. Anledningen är att de sedan de blev uppsagda från Medborgarhuset inte erbjudits någon likvärdig ersättningslokal.
– Då får vi istället prata ekonomisk ersättning och där är vi inte överens. Då stämmer vi staden, säger Debasers vd Annelie Telford.
ANNONS

Debaser blev uppsagda från Medborgarhuset förra året och Debaser Medis upphörde att existera på nyårsafton. Eftersom staden skulle renovera byggnaden kunde bolaget inte vara kvar med sin verksamhet.

I gengäld skulle de bli erbjudna en likvärdig ersättningslokal beträffande läge, storlek och utformning – eller pengar – för att ersätta de ekonomiska förlusterna det innebar för Debaser att stänga konsert- och restauranglokalen på Medborgarplatsen. Ett belopp som motsvarar den summa som en försäljning på den fria marknaden hade inneburit.

Eftersom Debaser tycker att det erbjudande Stockholms stad lämnat är för litet stämmer man nu staden, något som DN var först med att rapportera om.

– Vi har varken fått eller erbjudits någon ersättningslokal. Då får vi istället prata ekonomisk ersättning, och där har vi inte varit överens, säger Debasers vd Annelie Telford.

Staden har frågat om Debaser kunnat tänka sig att titta på Slakthusområdet men att byta centrala Södermalm mot en lokal Söder om söder har inte varit intressant.

– Det är inte en jämförbar placering, Medborgarplatsen och slakthusområdet, säger Annelie Telford.

Hon tycker inte att Stockholms stad hanterat ärendet på ett bra sätt.

ANNONS

– Planlöst. De hade ingen plan för oss. Och att bygget nu står stilla känns talande, säger hon och syftar på att staden stoppat renoveringen av Medborgarhuset sedan man kommit fram till att budgeten på 670 miljoner kronor spricker.

Är det en extra tagg för er att renoveringen stoppats efter att ni flyttat ut?

– Vi har lämnat Debaser Medis bakom oss mentalt. Det är inte konstruktivt att jag känner taggar i hjärtat.

Vad har ni fått för reaktioner från Stockholmarna efter att ni tvingades stänga?

– Vi får oväntat stark respons från folk som går fram och säger att det är en skandal att det är det här som blev resultatet. Det är jättefint att att se det stöd vi fått från folk i branschen och på gatan. Det har värmt våra hjärtan att se vad vår verksamhet betyder för folk. Och vår personal har varit fantastisk sedan vi fick beskedet om att vi skulle stänga.

Nu kan det ta år av processande innan en domstol beslutar i tvisten.

– Om vi inte skulle komma överens med staden, vill säga. Då kan det gå fort.

Staden har sökt ersättningslokaler för Debaser men det har varit svårt.

– Det är tufft att hitta stora konsertlokaler i stan där man kan skriva långa kontrakt, säger Linda Laine, pressansvarig vid fastighetskontoret.

Och att Debaser tvingades flytta ut och att renoveringen av Medborgarhuset stannat av kunde de inte förutse, menar hon.

– Det var först efter att hyresgästerna flyttade ut som vi fick informationen om att renoveringen skulle ta längre tid än beräknat, säger Linda Laine.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.