ANNONS

Stanna upp och se Sundbybergskonst

Junior Lindgren och Mathias Andersson vid "Belys" i tunneln mellan tuben och pendeltågen.
Junior Lindgren och Mathias Andersson vid "Belys" i tunneln mellan tuben och pendeltågen.
Skyndar du dig genom Sundbybergs stationsområde?
Stanna upp en stund – och insup lite Sundbybergskonst.
ANNONS

Det är ju lätt att man stressar förbi den avlånga glasmontern när man ska till eller från tågen.

Men varför inte ta chansen att spana in lokal konst när man har den mitt framför näsan? Projektet Belys går ut på att konstnärer, etablerade såväl som okända, visar sina alster i montern under en månad, därefter får en ny konstnär chansen att visa upp sig. Varannan kvinna, varannan man.

– Vi vill visa konst där folk är till vardags. Museer och konsthallar i all ära, men det här är för alla när som helst på dygnet, säger Junior Lindgren på Sundbybergs stadsmuseum som ligger bakom.

Man måste inte vara utbildad konstnär eller fotograf för att kvalificera sig för en plats i montern. Inte heller formen sätter gränser, värdefulla verk eller stora föremål och installationer kan fotograferas av och ställas ut. Det finns bara ett krav: Sundbybergskoppling.

– Man ska vara boende eller verksam här. Det finns så mycket bra konst i Sundbyberg. Konstnärer som verkat här hela livet och nya – 10 000 flyttar in till Ursvik, klart det produceras massa bra konst där med, säger Junior.

Konsten kompletteras med intervjuer och interaktiva inslag på museets youtube-kanal.

Först ut i montern är fotografen Mathias Andersson. Serien ”Sundbyberg by night” består av välkända Sundbybergsmotiv som fått Mathias egen lite råa prägel: vattentornet i dunkelt sken, kontrasten mellan Tuletornen och de gamla grannkåkarna, Bällstaån inramad av kusliga trädgrenar.

– Skräck, mörker och den där apokalyptiska känslan, det är min grej! säger Mathias.

Han tycker det är bra att man oavsett tidigare erfarenhet får chansen att synas på en så pass publik plats. Junior Lindgren lyfter ytterligare en aspekt.

ANNONS

– Mycket offentlig utsmyckning och gammal konst i Sundbyberg– som pelare, statyer och klockstaplar – försvinner när staden byggs om. Då känns det bra att ha den här platsen för ”folkets konst”.