Min lokala hjälte

De har korat stans godaste semla

Anneli Vest och Agnes Lindberg anordnar semmeltest. Foto: Sandra Eriksson
Anneli Vest och Agnes Lindberg anordnar semmeltest. Foto: Sandra Eriksson
I går samlades ett tjugotal personer på Mornington Hotel för att smaka sig igenom semlor från 31 ställen runtom i Stockholm. Nu har stans godaste fastlagsbulle korats – vinnaren hittar du i Alvik.

Det är Agnes Lindberg och Anneli Vest som ligger bakom Smakdomarna Stockholm som genomfört stans kanske största semmeltest.

Idén väcktes när Agnes Lindberg jobbade på Yelp för två år sedan.

– Då anordnade vi alla möjliga test, med bakverk från alla möjliga ställen – högt och lågt. Hela tanken är att den bästa semlan inte behöver komma från ett prestigeställe, säger hon.

När Yelp lade ner bestämde sig Agnes och Anneli för att göra det på egen hand.

31 semlor och 27 smakdomare

Igår gick testet, där 31 semlor var med och tävlade, av stapeln på Mornington Hotel.

Semlorna bedömdes utifrån kategorierna utseende, konsistens och smak. Allt genom ett blindtest.

27 utvalda smakdomare (däribland en årets konditor, ett flertal semmel-experter, influencers och kockar) var med och betygsatte semlorna, därefter räknades snittbetyget ut.

Brioche i Alvik gör det bäst

Nu står det klart att Brioche i Alvik gör det bäst i Stockholm med 4,6 poäng av 5 möjliga.

Så här löd några av vinnarens omdömen: “Snyggt fluffig och välbalanserad”, “Lyxiga råvaror”,“Tunt lock, snygg grädde, bra kardemummasmak och bulle”

Så här löd några av vinnarsemlans omdömen: “Snyggt fluffig och välbalanserad”, “Lyxiga råvaror”,“Tunt lock, snygg grädde, bra kardemummasmak och bulle”

Vinnarsemlan från Brioche.

Tvåan i Vasastan och trean i Farsta

Tvåa kom Ritorno Konditori i Vasastan med 4,4 poäng följt av Farsta-stället Konditorn & Bagarn med 3,8 poäng, som kammade hem vinsten 2016.

Den kompletta listan av testade konditorier hittar du nedan.

Fakta

Stockholms bästa semla 2018

  1. Brioche – Bromma
  2. Ritorno Konditori – Vasastan
  3. Konditorn & Bagarn – Farsta
  4. K-Märkt – Södermalm, Östermalm, Vasastan
  5. Stinas Bageri – Kungsholmen
  6. Dessert & Choklad – Kungsholmen
  7. Bread & Table – Östermalm
  8. Bröd & Salt – Södermalm, Vasastan
  9. Magnus Johanssons Bageri – Hammarby Sjöstad
  10. Bageri Passion – Sundbyberg
  11. Pesso Bageri – Kungsholmen
  12. Wienercaféet – Norrmalm
  13. Bageriet Bulleboden – Kungsholmen
  14. Tidningshuset by Pontus – Kungsholmen
  15. Gateau – finns i hela Storstockholm
  16. Haga Tårtcompani & Bageri – Kungsholmen, Vasastan, Södermalm
  17. Bullar & Bröd Stenugnsbageri – Kungsholmen, Östermalm
  18. Gunnarsons specialkonditori – Södermalm
  19. Vivels Konditori – Järfälla, Bromma, Hammarby Sjöstad, Lidingö, Liljeholmen
  20. Brunkebergs Bageri – Vasastan
  21. Grillska Huset – Södermalm, Liljeholmen
  22. SoFo Bageri – Södermalm
  23. 7-Eleven Grev Turegatan 6 – Östermalm
  24. Lidingö Bröd & Pâtisserie – Lidingö
  25. Droppens Konditori – Sundbyberg
  26. Torsgatan – Vasastan
  27. Söderbergs Bageri – Midsommarkransen
  28. Bageri Petrus – Södermalm
  29. Konditori Eclair – Södermalm
  30. Tössebageriet – Östermalm
  31. Konditori Sans Rival – Järfälla
Fakta

Så här gick testet till

Konditorier valdes ut genom föregående års tester, lokal kännedom och visat intresse från konditoriernas sida (eftersöktes via sociala medier).
Juryn valdes ut genom smak-palett, lokal kännedom, semmelexpertis och personliga kontakter.
Juryn delades in i två grupper (13 och 14 i vardera grupp).
Varje jurygrupp fick testa hälften av semlorna. Detta för att göra det rättvist. 31 semlor är svårt att testa.
Resultatet räknades ihop och delades sedan i antalet personer som bedömt semlan.
Hamnade två semlor på samma poäng fick den med exempelvis flest fyror den högre placeringen.

Källa: Smakdomarna Stockholm