ANNONS

Han vill stärka barnens läsning

Kenneth Pettersson läser för klassen ur sin bok "Tjabo och hans vänner på dödskalleberget"
Fokuserad lyssning i klassrummet när Kenneth Pettersson läser ur sin senaste bok.
Betty Holmberg, Indra Ejderby och Ebba Norberg.
Betty Holmberg, Indra Ejderby och Ebba Norberg.
Betty Holmberg, Indra Ejderby och Ebba Norberg.
Betty Holmberg, Indra Ejderby och Ebba Norberg.
Kenneth Pettersson kan vara en av Kungsängens mest aktiva pensionärer. Han har skrivit tre barnböcker, har ytterligare fem manus i skrivbordslådan och är fullbokad hela våren för att hålla i högläsningar på skolor runt om i Stockholm.
ANNONS

En av skolorna han återvänt många gånger till är Brunnaskolan som ligger bara ett stenkast från hans hem. I ett av klassrummen sitter eleverna i klass 2a tysta och lyssnar på hur hunden Sune åker linbana upp till toppen av Dödskalleberget medan hans vänner utför en farlig klättring.

Läsningen tar över en timme och när Kenneth Pettersson till slut slår ihop boken frågar han eleverna om de tyckte berättelsen var bra.

– Jaaaa, utropar de i kör.

Sedan 2012 har Kenneth Pettersson släppt tre böcker som alla handlar om hans numera bortgångna hund Tjabo. I den nyaste boken får vi också möta Tjabos lillebror Sune.

– Jag tycker det är bra för barnen att lyssna på högläsning. Det är stimulerande för hjärnan och tankarna, säger Kenneth Pettersson.

Inspirationen till att gå ut och läsa böcker i skolor kom när han såg sin granne och ett litet barn sitta tillsammans för att titta i en av hans böcker. Barnet drog med fingret i boken som att det vore en läsplatta och Kenneth kände att han ville stärka barns relation till böcker.

Han har under hösten och vintern varit ute i 50 olika klasser.

ANNONS

– Det är en demokratisk rättighet att kunna läsa och att tycka om att läsa, säger han.

Eleverna i Brunnaskolan har en särskild relation till Kenneth Pettersson och hans hundar eftersom de ofta går förbi på någon av de dagliga promenaderna.

Betty Holmberg, Indra Ejderby och Ebba Norberg

– Vi har klappat Sune och lärt känna Kenneth. Vi frågade om han kunde komma och läsa för oss, säger Ebba Norberg, en av eleverna som just fått höra om äventyret på Dödskalleberget.

– Sagan var rolig, gullig och spännande tycker jag, säger klasskompisen Indra Ejderby.

De läser mycket på egen hand men tycker det är mysigt när någon läser högt. Det är extra roligt att dessutom känna författaren.

– Han tycker att vi är lite speciella, han är lite som en farfar eller morfar, säger Betty Holmberg.


Läs mer om Kenneth Petterssons författarskap: