ANNONS

Duvbos stjärngossar skramlade för idrotten

Stjärngossegänget.
Stjärngossegänget.
Har man inte sett dem tidigare hajar man nog till.
För 91:a gången skred fackeltåget genom Duvbo på måndagsnatten för att sjunga ihop pengar till den lokala junioridrotten.
ANNONS

Det har blivit en tradition. Ända sedan 1928 har stjärngossarna i Duvbo tågat runt på trettondagsafton och sjungit julsånger för att samla in pengar till välgörande ändamål.

– Vi knallar runt i Duvbo villaområde och ringer på här och där. Blir vi insläppta blir det några extra låtar. I år höll vi på till halv fyra på natten, berättar Thomas Person som hängt med sedan 70-talet.

Skramlade till kyrkan

Tidigare gick insamlingen till kyrkan och behövande i Duvbo. Men i modern tid har pengarna tillfallit Duvbo idrottsklubb, som i år fyller 100 år. I år sjöng gänget ihop 6 000 kronor.

För många Duvbobor är fackeltåget en kär tradition – nyinflyttade kan höja på ögonbrynen.

”Duvbo förändras”

– I många år satt en farbror och kokade glögg på sin altan och väntade på oss. Då fick vi skäll om vi blev sena. Men Duvbo förändras, många gamla dör ut och det gäller att sälja in sig hos de nya. Det finns de som ser förvånade ut när de öppnar dörren och vi står där och ser ut som ett ku kux klan-gäng. Men när vi berättat vilka vi är blir de flesta positiva, säger Thomas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.