ANNONS

Stjärnor vill till Norsborg

Salla, Masse, Chepe – och i bakgrunden Olof Palme. Deras familj kom till Sverige 1979. Bröderna har varit genom både ljusa och hårda tider som musiker, men har enligt Salla hellre tagit ett vanligt jobb än sålt sig som musiker. ”Det fina med Sverige är att om du har ett jobb som grund så kan du göra vad du vill”, säger Salla.
Salla, Masse, Chepe – och i bakgrunden Olof Palme. Deras familj kom till Sverige 1979. Bröderna har varit genom både ljusa och hårda tider som musiker, men har enligt Salla hellre tagit ett vanligt jobb än sålt sig som musiker. ”Det fina med Sverige är att om du har ett jobb som grund så kan du göra vad du vill”, säger Salla.
Det finns de som säger att bröderna från Fittja har monopol på svensk hiphop. Själva jobbar de lika gärna med pop och rock numera.

I kväll kan lillebror Masse från The Salazar Brothers bli Årets producent på Grammisgalan.
ANNONS

Om det fanns ett band runt Redlinestudion i Norsborg, som det finns runt vissa uteställen på Stureplan, skulle kön vara lång.

Innanför bandet står bröderna Salazar Campos och släpper in de artister de tror på och gillar.

– Vi gör bara det vi tycker är bra, det har vi alltid gjort. Folk som har talang kan vi också sponsra med vår hjälp tills de fått skivkontrakt. Vi tar hellre ett annat jobb än gör saker vi själva inte vill, säger Cristian ”Salla” Salazar Campos.

Det har de också gjort förr. Ett tag efter upplösningen av Latin Kings, där mellanbror Salla och storebror Chepe ingick, jobbade bröderna på SL och på fritidsgårdar. Numera rullar det på bra för The Salazar Brothers.

När Lokaltidningen Mitt i besöker studion är frontfigurerna i rockgruppen Mando Diao på besök.

Dagen efter ska de åka till Tyskland för att göra press om det konstnärliga samarbetsprojektet Caligola.

– Förenklat så är Caligola ett slags gemensam grupp av musiker, konstnärer, filmmakare och skådespelare från hela världen som samlats för att skapa tillsammans. Vi tillhör den musikaliska grenen och är producenter på skivan som kommer, förklarar Salla.

I ett rum intill sitter lillebror Masse och klipper en musikvideo för Caligola som ska vara klar till pressträffarna. Masse hejas på av Gustaf Norén och Björn Dixgård från Mando Diao. Rockgruppen sökte sig till bröderna inför arbetet med succéskivan ”Give me fire”. Och samarbetet fortsätter.

– Det är en extremt kreativ miljö här. Det finns en gränslöshet här som inte finns på andra ställen. Här i studion har vi hittat musik vi inte skulle ha kommit i kontakt med annars, säger Mando Diaos sångare Gustav Norén och lyfter fram en vinylplatta med tal av präster som exempel ur brödernas flera tusen skivor stora samling.

ANNONS

Efter en stund får också lillebror Masse en paus.

– Videon skulle vara klar i dag, men jag får nog ta med mig datorn till Tyskland och fortsätta där.

Enligt Salla är Masse den i The Salazar Brothers som är duktigast på att ta till sig ny teknik och läsa på från olika manualer. Därför är det han som styr mest när det gäller både mixning och produktion av videos. I kväll är han nominerad som årets producent på Grammisgalan.

– Det är en ära att bli nominerad. Det är andra gången det händer. Tidigare var det när jag hade producerat Fattaru, säger han.

Hela trion kommer att finnas på plats under galan. The Salazar Brothers är ikoner inom svensk hiphop och kommer att dela ut priset för årets hiphop/soul.

– Förut tänkte vi inte på det så mycket, men vi har förstått att vi har betydelse för svensk hiphop. Vissa tycker att vi har monopol på det, men vi hjälper även andra hiphop-producenter. Vi försöker inte trycka ner någon. Det finns plats för alla, säger Salla.

Fakta

Några av artisterna som varit i studion

Timbuktu

Petter

Mando Diao

Marit Bergman

Kapten Röd

Ison & Fille

Mohammed Ali

Fattaru

Stor

Aleks

Jojje Wadenius

Janne Schaffer

Ayo

Pauline