Här kan Stockholm få ett nytt Hellasgården

Hökarängsbadet ligger vid Drevviken mellan Farsta och Sköndal.
Hökarängsbadet ligger vid Drevviken mellan Farsta och Sköndal.
Stockholms stad utreder en idé om en ny friluftsgård vid Hökarängsbadet i Drevviken.
– Hellasgården är absolut en inspiration, säger Jesper Skiöld, projektledare på exploateringskontoret.

Hellasgården med kafé, restaurang, badbryggor, skid- och skridskouthyrning och bastu är sedan länge ett av Stockholms mest populära utflyktsmål – även om gården rent geografiskt ligger i Nacka kommun.

Nu funderar Stockholms stad på en liknande satsning inom stadens gränser. Platsen är Hökarängsbadet vid sjön Drevviken i söderort. I samband med bostadsplanering runt sjön har idén om en friluftsgård dykt upp.

– Hökarängsbadet är en väldigt populär plats både sommar- och vintertid. Vi vill pröva möjligheten för en friluftsgård och har en diskussion med fastighetskontoret. Hur den skulle utformas är för tidigt att säga. Men Hellasgården är absolut en inspiration, säger Jesper Skiöld, projektledare på exploateringskontoret.

Bastu och kajakuthyrning

Vid Hökarängsbadet finns redan sandstrand och badbrygga. På vintern är badet utgångspunkt för länets längsta plogade skridskobana på Drevviken.

– Det skulle vara kul att få dit en friluftsgård med bastu och uthyrning av kajaker. Då skulle platsen få mer liv även höst och vår, sa Martin Styring, planhandläggare på stadsbyggnadskontoret till Mitt i 2016, när idén kläcktes.

Förslag kan vara färdigt om ett år

Om satsningen blir av kommer gården troligtvis att byggas i samma veva som nya bostadsområdet Karlsviks strand. Arbete med detaljplan pågår och ett samrådsförslag ska vara klart om ungefär ett år.