ANNONS

Vaginateater: ”Ska vara stolt över fittan”

Ida Löfholm, Ida Wallfelt och Anna-Karin Håkansson i föreställningen Salong Vagina.
Ida Löfholm, Ida Wallfelt och Anna-Karin Håkansson i föreställningen Salong Vagina.
Varför ska tjejers könsorgan vara ett skällsord? Och varför tycker så många att det är pinsamt att prata om? De och många andra frågor står på agendan när Teater Sällskapet ikväll har premiär på föreställningen Salong Vagina på Teater Tribunalen i Kärrtorp.
ANNONS

– Vi visar historien bakom att man ser så negativt på det kvinnliga könsorganet. Vi tar också upp de positiva och glömda historierna som vi aldrig  har fått höra, säger Ida Wallfelt, manusförfattare, skådespelare och regissör på Teater Sällskapet som nu gästspelar i Kärrtorp.

Allt började när hon såg en dokumentär på UR där de dels pratade om de anatomiska kunskapsbrister om kvinnans könsorgan som man länge haft. Och om det hat och den rädsla som länge funnits. I filmen fanns också många positiva bilder.

– Det finns myter om hur det kvinnliga könsorganet har räddat världen, fått växter att växa och har skrämt bort onda andar. I Egypten hade man också vulvavisningsfester där kvinnor åkte runt i hamnar och visade upp sina kön för andra kvinnor, säger Ida Wallfelt.

Föreställningen bygger på sketcher som gör nedslag i olika tider. Den innehåller också mycket musik och improvisation.

Den 9 och 16 december kommer även RFSU på besök och håller i anslutningen till föreställningen föresläsningen Fittfakta.

– Jag hoppas att folk ska komma ut efter föreställningen och ha en större förståelse för vår kulturhistoria och känna sig stolta över att ha en fitta. Och i förlängningen känna sig mer stolta över sig själva och sina kroppar och att alla är unika. Det här är en föreställning jag själv hade behövt när jag gick i gymnasiet, säger Ida Wallfelt.

Fakta

Här spelas Salong Vagina

Teater Tribunalen

7, 8 och 9 december.

Teater Reflex

14, 15 och 16 december.

Föresläsningen Fittfakta med RFSU

9 och 16 december.

Därefter spelas föreställningen på skolor runt om i Stockholms län.

Källa: Teater Tribunalen
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.