Succéroman blir pjäs, nu även i Stockholm

Ester Nilsson och Hugo Rask tolkat av illustratören Stina Wirsén.
Ester Nilsson och Hugo Rask tolkat av illustratören Stina Wirsén.
Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande blir pjäs.

– Vem har makten i ett förhållande, vem sätter ramarna och ska man uttala dem eller inte, säger regissören Eva Dahlman om den destruktiva relationen mellan Ester Nilsson och Hugo Rask.

Lena Anderssons Egenmäktigt förfarande sätts upp på Scalateatern i Stockholm. Berättelsen om den skarpa, men helt känslostyrda Ester Nilsson som faller hals över huvud för den uppburne konstnären Hugo Rask debatterades ivrigt i kulturens korridorer när boken släpptes för ett par år sedan. För var det så att författarinnan Lena Anderssons romanfigurer hade verkliga förlagor i regissören Roy Andersson och henne själv?

Hur det än är med den saken så sålde boken otroligt bra, närmare en halv miljon exemplar och det faktum att den fiktive Hugo Rask var ett flitigt använt exempel i debatterna om den så kallade kulturmannen har säkert spätt på intresset.

Nu blir boken nu teater. För regin står Eva Dahlman.

– Det är en svart, snabb, smärtsam och rolig komedi om kärlekens makt och kärlekskontrakt mellan människor, berättar Eva Dahlman. Vem har makten i ett förhållande, vem sätter ramarna och ska man uttala dem eller inte?

Detta är dock inte första gången som Romanen dramatiseras. Redan ifjol kunde ambitiösa Stockholmare åka till Uppsala stadsteatern för att se Ester och Hugo gestaltas på scen. Den pjäs som sätts upp på Scalateatern är en ny version av samma manus. Skåpmat för vissa och nyheter för andra, helt enkelt.

Fakta

Ester är poet...

Ester Nilsson är poet och essäist och en förnuftig människa i en förnuftig relation. En dag får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask. Från och med nu ska hela hennes tillvaro hänga samman med denna till sin avsikt helt oskyldiga begäran. I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet. “Egenmäktigt förfarande” är en berättelse om hur mycket vi är beredda att bedra oss själva i vår önskan att bli älskade, men också om hur svårt det är att inte utnyttja människors svaghet, och hur brutalt resultatet blir.

Pjäsen blir Scalateaterns första egna produktion. Huvudrollsinnehavarna presenteras på måndag om lite mindre än två veckor.

Källa: Scalateatern