ANNONS

Sumpans konstnärer organiserar sig

Anja Blid är ursprungligen från Sankt Petersburg och har studerat på Gerlesborgsskolan.
Anja Blid är ursprungligen från Sankt Petersburg och har studerat på Gerlesborgsskolan.
Mikael Goralski gillar att skapa humoristiska konstinstallationer som en treo med bröd.
Mikael Goralski gillar att skapa humoristiska konstinstallationer som en treo med bröd.
I passagetunneln till Sundbybergs torg visar Anja upp sina målningar.
I passagetunneln till Sundbybergs torg visar Anja upp sina målningar.
Janine Seldenthuis är konstansvarig i Sundbybergs stad.
Janine Seldenthuis är konstansvarig i Sundbybergs stad.
Länge har Sundbybergs konstnärer stått utan en renodlad konstförening. Fram tills nu. Mitt i, träffade medlemmarna som vill att mer konst blir gjord i Sumpan.
ANNONS

På ett bord ligger utspridda karameller och en treotub inbakat i ett korvbröd. Mikael Goralski sitter på en stol och rättar till brödet så fort den glider på sned i varmkorvshållaren.

Bland Sumpanborna är han känd för sina uppseendeväckande Darth Vader-imitationer och snart också som en av eldsjälarna bakom den nystartade Konstnärsföreningen i Sundbybergs stad (KISS).

Mikael Gorlaski rättar till sin treokorv. Foto: Alexander Jacobsson

–  Vi är ett gäng som har börjat träffats för kommunikationen är dålig mellan konstnärer i Sundbyberg. Det har nästan blivit introvert, säger Mikael Gorlaski.

Det kan förhoppningsvis en förening ändra på. Medlemsantalet uppnår än så länge till ungefär tio stycken. Men så har föreningen bara funnits i ett några veckor. Hittills har responsen varit positiv berättar Mikael Gorlaski:

– Spridning i åldrar och uttryck är stor. Vi har folk under 26 år och en kvinna närmare 80 år. De som är med, gör allt ifrån klassiskt måleri, performance art, skriver texter, syssla med ljudillustrationer och skulpterar.

Under pågående vårmarknad ställer några av medlemmarna ut sin konst i passagetunneln mellan torget och Stationsgatan. På väggen har Anja Blid klistrat upp sina färgsprakande akvarellmålningar. Varje dag gör hon en färdig målning som hon lägger ut på Instagram. Fast i dag är det första gången hon visar upp dem på en offentlig plats.

I passagetunneln till Sundbybergs torg visar Anja upp sina målningar. Foto: Alexander Jacobsson

– Att sitta hemma och måla är kul, men att vara här är en annan upplevelse. Förhoppningsvis kanske jag kan få något sålt också.

ANNONS

Anja Blid berättar att hon bor i en trång etta i Rissne med sin fem månader gamla bebis. Utrymmet till att måla är inte stort och möjligheten att hyra en verkstad är nästan uteslutet i Sundbyberg. En förening skulle kunna bidra till fler verkstäder tror Janine Seldenthuis som blev konstansvarig på kultur- och fritidsförvaltningen i höstas.

– Det finns utrymme att ställa ut för amatörkonstnärer i Sundbyberg. Men verkstäder för yrkesverksamma konstnärer är det sämre ställt med. Mitt fokus har varit att lyfta fram den här gruppen mer. Konstnärer lever väldigt i skymundan här, jämfört med resten av Stockholm. De är inte bara personer som målar tavlor, utan de är kreativa individer som kan bidra mycket till samhället i olika sammanhang, säger hon.

Den bilden delas av Mikael Gorlaski:

–  Att vara konstnär i Sundbyberg är ganska isolerande. Det är ingen som får ateljéstöd, för det finns typ inga ateljéer att tillgå. Med en förening ökar chanserna att saker blir gjorda.

Janine Seldenthuis är Konstansvarig i Sundbybergs stad. Foto: Alexander Jacobsson

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.