ANNONS

Sundbyberg, Duvbo och Nya KI – kulisser i ny spänningsroman

Mats Löfström ordförande i hembygdsföreningen i Sundbyberg har skrivit boken Ingrid om it-skandaler på bland annat nya karolinska
Mats Löfström har skrivit en verklighetsbaserad spänningsroman om ämnen som ligger honom varmt om hjärtat – it-världen och Sundbyberg.
Mats Löfströms bok Ingrid
Ingrid är Mats Löfströms andra bok. Han kommer att berätta mer om den och sitt författarskap på biblioteket i Sundbyberg 31 augusti.
Mutor, dödsfall och prestige. Turerna kring en offentlig upphandling kan var mer spännande än man tror. Det menar Mats Löfström som skrivit spänningsromanen "Ingrid" om en Sundbybergsbo och it-expert, vars son dör på grund av ett havererat it-system på sjukhuset.
ANNONS

En ung man kraschar i en skidbacke i Åre och förs svårt skadad till sjukhus. Ett krånglande it-system gör att läkarna inte kan läsa hans journal och mannen dör på operationsbordet efter att ha fått narkos som han inte tålde.

Där startar Mats Löfströms bok ”Ingrid”.

Den unge mannens mamma, Ingrid Karlberg, bor i en villa i Duvbo, har kontor på Landsvägen och är framgångsrik inom it-branschen. Ingrid ger sig in i kampen om att förändra sjukhusets it-system men snart möts hon av ett nystan av girighet, lögner, fejknyheter, mutor och utpressning.

 Det kan låta lite torrt att skriva om en offentlig upphandling av ett sjukvårdssystem.

Mats Löfström

– Jag fick rådet att skriva om ett ämne som jag är engagerad i och som jag kan. Jag har jobbat inom it-branschen i 40 år och där finns mycket som inte är som det borde och en hel del dramatik, även om det kan låta lite torrt att skriva om en offentlig upphandling av ett sjukvårdssystem. Det som händer i ”Ingrid”, att man inte hittar journalen, är i praktiken helt möjligt i dag och något som oroar många, berättar Mats Löfström.

Nya KI får känga i boken

Mats gav 2015 ut sin första roman i serien om människor i it-världen ”En enkel uppgradering”. I den berörs bland annat haveriet med bygget av ett stort sjukhus kallat Nya Kungliga, med klar koppling till skandalerna kring Nya Karolinska.

– Jag började skriva för tre år sedan samtidigt som det hiskeliga började rullas upp på Nya Karolinska. Så det var svårt att inte ta en passning åt det hållet.

Böckerna beskriver han som verklighetsbaserade spänningsromaner. ”Ingrid” kom ut i maj i år och bok nummer tre och fyra är redan planerade.

Mats Löfström ordförande i hembygdsföreningen i Sundbyberg har skrivit boken Ingrid om it-skandaler på bland annat nya karolinska

Mats Löfström planerar redan för bok nummer tre och fyra i serien om människor i it-världen. Foto: Maria Lilja

– Jag har spektakulära idéer om trean, fasansfulla historier kommer att rullas upp mot en verklighetsbaserad kuliss. Fyran har jag planerad till 2027 – då hoppas jag stå på den återuppbyggda gamla Sundbyberg station och hålla tal om när min farfarsfar sålde de första tomterna i Sundbyberg, och berätta om boken.

ANNONS

Den som vill veta mer om Mats författarskap kan komma till Sundbybergs bibliotek nästa lördag, 31 augusti, klockan 14, då han deltar i ett samtal om böckerna och hur han gjorde för att ge sig in i förlagsbranschen.

Fakta

Var med och digitaliserade Riksdagen

Namn: Mats Löfström

Gör: Författare och ordförande i hembygdsföreningen i Sundbyberg. Arbetade i fyrtio år inom it-branschen. Var bland annat med om att utveckla ett av de första journalsystemen på Danderyd och ledde delar av Riksdagens digitalisering i slutet av åttiotalet.

Började skriva 2002. Första boken ”En enkel uppgradering” kom ut 2015. Andra boken i serien – ”Ingrid” släpptes i maj i år, handlingen är här förlagd till Sundbyberg, Stockholm och Lyckestad – en fiktiv region i Norrland.

Bor: Flyttade till Sundbyberg 1987. I dag bor Mats i Linanäs på Ljusterö.

Aktuell: Berättar om sitt författarskap och böckerna på Sundbybergs bibliotek lördag 31 augusti mellan klockan 14-15.