Superkrog lockade Frida tillbaka till stan

Bland knivarna i sitt lilla kök. Här lagar Frida Ronge middag till sina vänner varje helg.
Bland knivarna i sitt lilla kök. Här lagar Frida Ronge middag till sina vänner varje helg.
I Frida Ronges kylskåp finns majonnäs, risvin, vaktelägg och champagne. Vad mer behövs egentligen?
I Frida Ronges kylskåp finns majonnäs, risvin, vaktelägg och champagne. Vad mer behövs egentligen?
Fridas mood board – bilder som ska inspirera henne på det nya jobbet.
Fridas mood board – bilder som ska inspirera henne på det nya jobbet.
På balkongen i Hornstull. ”När jag köpte lägenheten så trodde jag den vette åt andra hållet. Men det här blir också bra”, säger Frida.
På balkongen i Hornstull. ”När jag köpte lägenheten så trodde jag den vette åt andra hållet. Men det här blir också bra”, säger Frida.
Stjärnkocken Frida Ronge är tillbaka. För tredje gången har hon flyttat till Stockholm

– Tredje gången gillt hoppas jag, säger kocken som blir kökschef på At six, ny superrestaurang i city.

Efter att ha bytt adress nio gånger på två år, samtidigt som hon gett allt på den hyllade restaurangen Råkultur behövdes något nytt. När dessutom en relation i samma veva tog slut flyttade Frida Ronge flyttade tillbaka till Göteborg. Och började om på noll.

– Jag lämnade Stockholm, hamnade i min lillebrors gamla rum hos mina föräldrar och tänkte: Jaha, vad händer nu?

En hel del skulle det visa sig.

Under de dryga tre år som Frida varit tillbaka på västkusten har hon varit med och drivit upp Vrå, stadens bästa sushirestaurang, där hon också vunnit pris för sitt goda ledarskap och hyllats för hur hon sammanfört det japanska och nordiska köket.

Nu är hon här igen. Strax efter jul flyttade hon in en funkistvåa i Hornstull som hon köpt efter att ha sett den i bara ett par minuter.

– Jag blev så förvånad när jag klev in här första gången med alla mina saker, jag trodde balkongen vette åt andra hållet säger hon och skrattar.

För det var ett snabbt, men inte helt lätt beslut att lämna Göteborg. Bara ett ännu bättre jobb kunde få en av Göteborgs mest hyllade kockar att flytta tillbaka. Erbjudandet kom från Petter Stordalen, den norske hotellmagnaten som bygger nytt på Brunkebergs torg mitt i city. Han behövde en head chef, och kreativ konceptutvecklare och jobbet var för bra för att tacka nej till.

Två hotell med fyra restauranger öppnar om exakt ett år. Frida Ronge blir kökschef för en av dem, men planerna för hur köket ska drivas är redan igång .

En ära, men också en gigantisk utmaning, menar Frida som nu är chef för en restaurang som är mer än dubbelt så stor som något ställe hon jobbat på tidigare.

– Det känns otroligt roligt, men det är klart att det samtidigt känns lite läskigt.

Samtidigt verkar inte Frida särskilt rädd av sig. Hon har en på pappret sprikrak karriär bakom sig och berättar att det ligger i hennes personlighet att våga fråga, våga ta plats och framförallt våga göra fel.

Arbetet med hur menyerna och restaurangerna ska utformas är redan igång. Sedan ska hon anställa kockar.

– Det är rätt svårt, alla duktiga kockar har ju i princip bra jobb redan. Sedan är min önskan också att det ska vara 50-50 män och kvinnor i köket.

Samtidigt säger hon att det aldrig varit ett problem för henne själv att jobba i en mansdominerad bransch. Hon är medveten om att det varit illa på sina håll, särskilt förr.

– Jag har nog haft turen att jobba med bra män också under alla år. Kockar som jag kunnat lära mig mycket av.

Precis som där hon jobbat tidigare, på exempelvis Vrå, kommer en del av maten handla om mötet mellan japanska och svenska smaker och metoder. I den nya restaurangen kommer man se mer av det varma köket. Frida har tidigare fokuserat på mest rå mat.

Varför passar köken så bra ihop?

– Japan och Sverige har väldigt lika smaker. Vi använder ättika, de använder risvinäger. Vi äter syrad fisk, sillen. De käkar syrat ris med fisk, alltså sushi. Det är ju väldigt lika smaker och tekniker.

Vilka är sushitrenderna just nu?

– Råvaran. När Råkultur öppnade i Stockholm var vi nog först i landet med olika toppings på fisken. Vi gjorde till och med sushi med kyckling och drog allting till sin spets. Nu är vi tillbaka i det traditionella, det enkla. Vet du hur du ska hantera en råvara, och i vilken säsong du kan använda den, så behövs inte mycket mer.

Jag undrar om Frida saknar att stå i köket. Och det gör hon. Men för att få det begäret stillat tar hon ett cateringuppdrag då och då, ett råd hon fick av sin kompis, stjärnkocken Mattias Dahlgren. Dessutom har hon haft middagar varje helg sedan hon flyttade in. Det lilla köket till trots. Balkongen fungerar bra som en extra avställningsplats så här års. Sist stod fisktacos på menyn.

– Och jag har en diskmaskin nu för första gången. Otroligt lyxigt.

Stjärnkocken Frida Ronge är tillbaka. För tredje gången har hon flyttat till Stockholm

– Tredje gången gillt hoppas jag, säger kocken som blir kökschef på At six, ny superrestaurang i city.

Fakta

Älskar att surfa och äta okonomiyaki

Namn: Frida Ronge.

Ålder: 31 år.

Favoritmat från Japan: Okonomiyaki. ”När jag kom till Japan första gången trodde jag det skulle vara sushi överallt. Jag hade fel. I stället föll jag för okonomiyaki som är som en pannkaka fylld med kål. Det är riktig comfort food och varje gång jag kliver av planet i Tokyo, mörbultad efter en lång flygning, vill jag äta okonomiyaki.

Matfavoriter i Stockholm: Matbaren på Grand hotell. Sushi Sho – sushiställe som nyss fick en stjärna i Guide Michelin. Och Taylors and Jones i Hornstull.

Fritidsintresse: Surfa. ”Det är min nya grej. Fast helst i varmt vatten med lagom stora vågor.