ANNONS

Surfar på framgångsvåg

Rikard Olsson kan tyckas ha bråda dagar. Men både Wild kids och Gäster med gester spelade in i somras. Han och dottern Asta hade tid att åka på vågsurfningskurs i Portugal.  Årets omgång av ”Wild kids” spelades in i Gävle i somras, staden där Rikard Olsson växte upp.foto: svt  ”Vem vet mest” spelas in i rekordfart, en veckas avsnitt per dag. foto: svt  Rikard Olsson (i bakgrunden) gillar att ”Gester med gester” är så spontant.
Rikard Olsson kan tyckas ha bråda dagar. Men både Wild kids och Gäster med gester spelade in i somras. Han och dottern Asta hade tid att åka på vågsurfningskurs i Portugal. Årets omgång av ”Wild kids” spelades in i Gävle i somras, staden där Rikard Olsson växte upp.foto: svt ”Vem vet mest” spelas in i rekordfart, en veckas avsnitt per dag. foto: svt Rikard Olsson (i bakgrunden) gillar att ”Gester med gester” är så spontant.
Rickard Olssons hemmaplan är en tv-studio badande i strålkastarljus. Just nu syns han i tre tv-program samtidigt.

Men fritiden tillbringar han helst i vatten – eller ovanpå det.
ANNONS

– Jag gillar allt som har med vatten att göra.

Det säger Rickard Olsson som deltagit i en vågsurfningskurs i Portugal, dit även dottern Asta, 9 år, följde med. Han kände för en ny utmaning.

– Det är skrämmande vad lite nytt man lär sig som vuxen.

Men att utmaningen skedde i vatten var ingen tillfällighet. Rickard Olsson bor sjönära vid Saltsjö-Boos norra kust. Där finns också hans vattenskoter.

– Den kör jag mycket. Särskilt kul är det på hösten långt in i november. Då har man hela skärgården för sig själv.

Han brukar åka med en kompis, och ibland får dottern Asta hänga med frampå skotern. Rickard Olssons skoterturer har tagit honom långt ut i havsbandet.

– Jag har varit ut vid Alma-grundet och sett säl på de yttersta skären.

På vägen blir det gärna ett lunchstopp på Sandhamn. Den nya sjöfyllerilagen som förordar nolltolerans gillar han dock inte. Rickard Olsson tycker att man ska kunna få ta ett glas med något alkoholhaltigt till maten.

– Det måste man kunna få göra utan att anses vara en livsfara för sjöfarten. Dessutom har lagen slagit hårt mot sjökrogarna. De som inte har gästbryggor där man kan övernatta förlorar sina kunder.

ANNONS

I somras ledde arbetet Rickard Olsson till en sjönära plats. Då tillbringade han delar av sommaren på Äventyrsön, utanför Furuviks djurpark i Gävle, för att spela in barndokusåpan ”Wild kids”. Det är nästan hemmaplan för Rickard som är bördig från staden.

Men jobbet med ”Wild kids” sträcker sig längre än att vara på Äventyrsön med tävlande barn.

– Först förbereder vi dem för vad som komma skall. De kommer ju att bli kända personer och få en hel del reaktioner från sin omgivning.

När tv-programmet börjar sänds inleds nästa fas.

– Det har hänt att deltagare tidigare år har blivit retade, inte bara av barn utan även av missunnsamma och avundsjuka vuxna. Men om någon skulle få det jobbigt till exempel i skolan så kommer jag ut och pratar, säger Rickard Olsson.

Just nu är han inte bara aktuell med ”Wild kids” – han är även programledare i både lekprogrammet ”Gäster med gester” och det populära frågesportprogrammet ”Vem vet mest”. När vi ser Rickard Olsson i rutan kan det precis som med ”Wild kids” ha gått ett halvår sedan inspelningen.

– ”Gäster med gester” som sänds nu spelade vi in i augusti.

Kritik har riktats mot programmet som ansetts vara föråldrat. Rickard Olsson tycker tvärtom.

– Varför ska man inte återanvända något som fungerar så bra. Programmet ger stort utrymmer för spontanitet. I dag är annars många tv-program lika spontana som ett excel-ark.

Långköraren ”Vem vet mest” har han lett sedan 2008. Vad många tittare inte vet är att inspelningarna sker extremt komprimerat.

– Vi spelar in en hel veckas avsnitt på en dag. Det är så högt tempo att producenten tittar missnöjt på den som säger att man behöver gå på toaletten. Det känns som att spela Trivial Pursuit dygnet runt.