ANNONS

Svanarna från Botkyrka ger betongen glans

balett, Vackra Rosen Subtopia
På tå. Vackra Rosens äldre medlemmar i dans på Subtopia i Alby.
Gruppen med yngre medlemmar poserar i en formation.
Gruppen med yngre medlemmar poserar i en formation.
Skorna är specialgjorda för att underlätta dans på tå och innehåller trä och silikon.
Skorna är specialgjorda för att underlätta dans på tå och innehåller trä och silikon.
Diana Huley och Ejah Martinsson är också ledare för de yngre barnen.
Diana Huley och Ejah Martinsson är också ledare för de yngre barnen.
De beskriver sig själva som betongens glans.
Eller som svanar som lyser upp orten.
Den här veckan börjar några av dem synas på tv - och om drygt en månad intar hela baletten Tumbascenen.
ANNONS

Det är stundtals lite som att befinna sig i en film med handling från en annan tid eller ett annat land. Levande pianomusik och till det flickor med rosor i håret som dansar på tåspetsarna iförda vita dräkter med tyll. Ibland ropar läraren Natalia Wrighed ut instruktioner med rysk accent. Mitt i Botkyrka Salem besökte balettskolan Vackra Rosen i Alby.

– Den klassiska baletten håller på att försvinna på bekostnad av andra dansstilar. Men hos oss är alla barn välkomna och vi bara växer, säger Albybon och Vackra Rosens grundare Natalia Wrighed.

På Vackra Rosen är det klassisk tåspetsbalett som gäller. Det klapprar något när flickorna rör sig i danssalen på Subtopia.

Specialgjorda skor för tåspets-dans
Foto: Pekka Pääkkö

– Jag vågar påstå att förutom Operan och Kungliga balettskolan så är vi de enda som dansar tåspetsbalett och sätter upp föreställningar med det, säger hon.

Läs också: Ozan på rätt väg efter ”Pojkarna från Fittja”

”Inga skador på 17 år”

Det finns något mjukt och sagolikt över balett. Men det är också svårt och ansträngande att dansa på tå. Och det kan vara skadligt för barn att börja för tidigt. Natalia Wrighed är medveten om riskerna.

ANNONS

– Men vi jobbar utifrån en japansk metodik och med de yngre barnen gör vi enklare övningar kortare stunder. Under de 17 år skolan funnits har vi inte haft en enda skada, säger Natalia Wrighed.

Hon fortsätter:

– Barnen drömmer om att få dansa på tå och det är också stärkande för muskulaturen att göra de här övningarna, säger hon.

”Betongens glans”

Balettskolan i Botkyrka kommer synas i Samsung-reklamen och de laddar nu för galaföreställning 23 april.
Foto: Pekka Pääkkö

Några som inte drömmer om tåspets längre är de äldre flickorna som kliver in i salen efter de mindre tjejerna. Bland dem finns Ejah Martinsson och Diana Huley som tillsammans med Sofia Fogelgren beskriver dansen i poetiska ordalag. Så här låter det i en text de skickat till Mitt i Botkyrka Salem: “Förortens harmoni, betongens glans och svanar som lyser upp orten, det är vad vi är”. I ett fotoprojekt vill de också placera baletten i miljöer du inte är van att möta den i, till exempel på tunnelbanestationer.

Kallar det sport

Vackra Rosen är ovanlig även på andra sätt. Föreningen kombinerar klassisk balett och redskapgymnastik. Ejah kallar ibland baletten för sport.

– Vi är de enda i världen som utövar den sporten. För vi är de som skapat den. Det är både konst och sport så du kan kalla det för konstsport, säger Ejah Martinsson som är dotter till Natalia och dansat sedan hon var 2 år.

Föreningskompisen Diana Huley fyller i:

– Jag tycker att det känns coolt att vi är unika, säger Diana Huley.

Syns i tv

Föreningen har nu fått nya dräkter och övar inför en galaföreställning på Tumbascenen den 23 april. Men det är möjligt att många får en skymt av föreningen innan dess. I en ny reklamfilm för ett av de största telefonmärkena dansar några av Vackra Rosens yngsta medlemmar.

– Jag har inte sett den själv än, det är lite hemligt. Men jag har förstått det som att den handlar om en flicka som upptäcker baletten och musiken och sedan blir känd balettdansös, säger Natalia Wrighed.

Läs också: En person häktad för mord i Alby

Fakta

Övar i både Alby och Tumba

Balettskolan Vackra Rosen har klasser för barn mellan 3-19 år

De övar på tisdagar på Subtopia i Alby

Och på lördagar i Spegelsalen på Tumbascenen.

Den 23 april uppträder föreningen på Tumbascenen.