Svarta tjejer arrangerar kurs i smink

Afroboost
Afroboost arrangerar sminkträffen.
Förra gången samtalsgruppen Afroboost ordnade en skönhetsträff i Alby kom över 200 personer.
Om ett par helger är det dags igen men nu är fokuset flyttat från håret till huden.

Skönhet, konserter och historia. Bredden på teman är stor när fem olika mottagare delar på 110 000 kronor ur fonderna Kreativa Fonden och Drömdeg. Samtalsgruppen Afroboost som är en av mottagarna består av en grupp unga svarta kvinnor. De har nu fått 10 000 kronor för att arrangera ”Mörk hy – mörk smink” som är en workshop inom smink med fokus på mörk hy.

– Utbudet på smink för mörk hy är dåligt, det är dyrt och det är också brist på personer som vet hur man sminkar mörk hy, säger Sauda Luzze som grundade Afroboost.

Den formella ansökningen gjordes av Renaity Nyarkoa som också är med i Afroboost.

– Jag lärde sminka mig genom Youtube, sedan fortsatte jag intressera mig, säger hon.

Men någon expert vill hon inte kalla sig och därför kommer hon själv också att finnas i publiken den 8 april när Albys Hjärta får besök av make up-artister från Melanin Queen som varit med och tagit fram en serie smink för mörk hud. På workshopen kommer sminkartisterna att visa hur du sminkar dig om du har mörk hud.
Eftersom det handlar om en workshop den här gången har deltagarantalet fått ett tak på 30 personer. Det här är andra gången Afroboost arrangerar en träff med fokus på skönhet.

– Även då var det med hjälp av pengar från Drömdeg vi gjorde arrangemanget, säger Sauda Luzze.

Fakta

Andra projekt som får deg från fonderna

Hiphop av kvinnor

I augusti ska det bli konsert i norra Botkyrka där kvinnliga hiphop-artister från Latinamerika tillsammans med lokala artister från Botkyrka. Ett av syftena är att stärka unga flickors självkänsla och visa på positiva förebilder i en mansdominerad bransch. Föreningen Selam får 75 000 kronor för ändamålet.

Dansvideo

I samband med att en dansvideo spelas in kommer unga ha möjlighet att delta i dansworkshops på Subtopia i Alby. Själva videon kommer att ge plats för olika typer av kvinnokroppar och utseenden. Syftet är att inspirera unga kvinnor att ta mer plats, vara bekväma i sig själva och bryta normerna kring hur en dansare ska se ut. Projektet får 10 000 kronor.

Botkyrka-historia

Författaren och konstnären Olle Magnusson får 10 000 kronor för att scanna och redigera hundratals svartvita glasnegativ som fotografen Gottfrid Österberg tagit under tidigt 1900-tal. Målet är både en fotobok och utställningar.

Webb-show

En webbshow som heter ”Drama” ska ge unga vuxna en plattform för att diskutera samhällsfrågor utifrån sina egna perspektiv.