ANNONS

”Svenskhet” är en knepig fråga

Vad är svenskhet? Och hembygd? Och varför blir vi allt blondare?

Frågorna tas upp med en föreläsning och en utställning på Fullersta gård de närmaste veckorna, i samband med Huddinge hembygdsförenings 70-årsjubileum.
ANNONS

Med anledning av Huddinge hembygdsförenings 70-årsjubileum kommer Jeff Werner, professor i konstvetenskap på Stockholms universitet, att tala om svenskhet och hembygd utifrån sin uppmärksammade bok ”Blond och blåögd: Vithet, svenskhet och visuell kultur”.

– Bilden av svenskar som blonda och blåögda föds först i slutet på 1800-talet. Innan dess har svenskhet inte varit förknippat med ett specifikt utseende. Nationalitet handlade då om språk, seder och bruk snarare än om hudfärg. Det satt i kläderna snarare än i huden, säger Jeff Werner.

Han menar att bilden av vad som är typiskt svenskt är värd att diskutera närmare.

– Om det finns en dominerande bild av svenskhet som utesluter alla vi svenskar då måste vi börja luckra upp och ompröva den. Bilden av svenskhet måste vara inkluderande, inte exkluderande. Problemet med bilden vita, blonda och blåögda är att den är exkluderande, säger han.

Jeff Werner tror dock att bilden av vad som är svenskt håller på att luckras upp. Samtidigt som vi blir allt blondare.

– Det finns andra forskare som har tittat på det här, att det blir allt vanligare att blondera sig. Det finns en forskare i Linköping, Catrin Lundström, som beskriver hur svenska tjejer med latinamerikanska föräldrar börjat blondera sig och skaffa blå kontaktlinser för att lättare uppfattas som svenskar.

Under jubileet ska allmänheten även få upp ögonen för begreppet hembygd i vår tid, bland annat genom konstprojektet ÄGD. Projektet syftar till att förändra och förnya vår förståelse av vad hembygden är, utifrån den kulturella situationen vi befinner oss i dag.

Utställningen ska lyfta fram frågor och teman som hembygdsföreningen vill aktualisera i samband med jubileet.

– Konst är ett bra sätt att hantera laddade frågor om vad hembygd är. Det ska vara en givande diskussion kring begreppet hembygd så att det inte hamnar i fel händer, säger Olle Wilson.

ANNONS

Under Huddinge hembygdsförenings 70-årsjubileum ska besökaren få fundera på vad svenskhet och hembygd är. arkivbild: anna z ek

Fakta

Jubileum på Fullersta gård

Lördagen den 13 september öppnar jubileumsutställningen ÄGD på Fullersta gård.

Jeff Werner talar om svenskhet och hembygd torsdagen den 18 september klockan 18-20.

Förra årets Karin Boye- pris­tagare Athena Farrokh­zad läser ur sin diktsamling ”Vitsvit”.

För mer information: hhbf.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Huddinge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.