Sveriges bästa bartender planerar att öppna eget i stan

Johan Evers, Sveriges bästa bartender, öppnar egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.
Bartendern Johan Evers, som slutade bland topp tio i världens största bartendertävling i Miami i höstas, har planer på att öppna egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.
Johan Evers, Sveriges bästa bartender, öppnar egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.
Johan Evers har utvecklat sina bartenderfärdigheter under många år.
Johan Evers första jobb inom krogvärlden var som diskplockare, nu tillhör han världseliten av bartenders. Framtidsplanen är att öppna egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.

Vasastadsbon och bartendern Johan Evers, 33, började sin resa till att koras till en av världens bästa bartenders redan som 17-åring.

– Jag började som diskplockare på nattklubben Chiaro/Sinners så jag har verkligen gått alla led, berättar han när vi träffar honom i svit 810 på Haymarket.

Tillsammans med hotellets eget team från baren Americain blandar han fram till mitten av december drinkar i en pop up-bar här under några utvalda datum.

Johan Evers, Sveriges bästa bartender, öppnar egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.

Johan Evers, Sveriges bästa bartender, in action i sviten på Haymarket.

I höstas slutade Johan Evers bland topp tio i världens största bartendertävling World Class Bartender of the Year 2016 i Miami.

Fakta

Johan Evers väljer

Fyra favoritställen

1. Tjoget, Hornsbruksgatan 24: ”Här kan jag göra precis vad som helst. De har skitgoda drinkar, jättegod mat och jättehärligt häng.”

2. Bar Hommage, Krukmakargatan 22: ”Är en mysig liten cocktailbar som gör utsökta drinkar. Fantastiskt.”

3. Babette, Roslagsgatan 6: ”Det är hit jag går för att dricka vin. Det är grymt, jag gillar det verkligen.”

4. Meno male, Roslagsgatan 15: ”Nyöppnat ställe som serverar så jäkla god pizza.”

Favoritdrinken

”Jag gillar whiskey, whiskeydrinkar generellt sett. Sedan om det är en cocktail eller ren whiskey spelar ingen roll. En drink som jag dricker många gånger är Manhattan, eller variationer av dem.”

Hur blir man en av världens bästa bartenders?

– Det handlar verkligen om att göra allting. Du ska vara en komplett bartender. Du blir bedömd på allt som har att göra med drinkblandning till hur du tar hand om gäster, till den du är – allt.

Johan Evers har utvecklat sina bartenderfärdigheter under många år. Efter bara ett år som nisse började han som bartender och blandade sedan drinkar på många av krogarna kring Stureplan i nästan sex års tid. Därefter har han varit både barchef, restaurangchef och driftschef.

– Jag kom i kontakt med en värld som jag inte riktigt kan släppa, jag älskar den världen. Jag ser mig själv hålla på med det här hur länge som helst, säger Johan Evers.

Johan Evers, Sveriges bästa bartender, öppnar egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.

Drinken Golden Petate, som är gjord på en mix av en latinamerikansk drink, Horchata (ris, mandlar, kokos och vatten) och rom (Zacapa), är Johan Evers tolkning på äggtoddy. Till höger en ingefärsdoftande Dark & Stormy.

Och nu väntar nästa projekt: att öppna egen bar och restaurang i Stockholm nästa år.

– Det ska bli jättespännande. Allt jag har gjort det här året har varit del av en plan för att öppna den här restaurangen. Det är en sak som har varit med mig i många år, det är min dröm, säger han.

Hur ska ett bra ställe vara?

– En sak som jag uppskattar är den alerta servicen och välkomnandet. Att man blir sedd. Sedan är det viktigt att man gör det man själv tror på för det syns. Det är klart man ska göra ett ställe för andra – men på sitt sätt. Det tror jag är väldigt viktigt för god mat och gott vin finns överallt här, vi är bortskämda med det.

Kan du avslöja någonting om ditt eget koncept redan nu?

– I stället för att det här stället kommer att pratas om som en restaurang har vi ett nytt ord som vi kommer att använda för att beskriva vad vi gör och vi kommer att jobba på ett sätt som får folk att förstå att här dricker man, men du får absolut äta.