Klara vill bli Sveriges nästa mästerkock

Klara Lind är en av finalisterna i Sveriges Mästerkock.
Klara Lind är en av finalisterna i Sveriges Mästerkock.
Klara Lind är Sundbybergs hopp i tv-programmet Sveriges Mästerkock. Som matälskare anser hon sig bo på rätt plats.
– Sundbyberg är mat, mat, mat!

Klara Lind har lagat mat så länge hon kan minnas och har tio år i restaurangbranschen bakom sig. Tanken på att söka till Sveriges Mästerkock har funnits länge. I fjol tog hon mod till sig.

Klara ser sig själv som en rätt sansad person med nerverna i schack. Men:

– Jag minns typ ingenting från när jag var inne hos juryn, det var totalt hjärnsläpp. Man blir så toknervös, jag stod mest och skakade.

Men hon fullständigt golvade dem med sin eleganta finger food– het papayasallad och krispig pippi i salladsblad. Nu är hon en av deltagarna i programmet som sänds på onsdagar.

– Det är helt sjukt, att vara topp tolv är som att redan ha vunnit.

Tycks Klara bekant? Du kan ha sett henne på någon av Sundbybergs thaikrogar som hon gärna besöker. Eller så känner du igen henne från tv. 2015 medverkade hon i kärlekssåpan Bachelor där ett gäng tjejer slåss om en singelkilles gunst. Ändå säger Klara att hon är blyg – hur går det ihop?

– Man kan tro att jag inte kan få nog av tv, haha! Men jag går in och spelar en karaktär. I Bachelor var jag frispråkig, dryg och lite elak. Sådan är jag ju inte egentligen. Men man får tänka på att man gör tv, det är underhållning.

Hur är stämningen i Sveriges Mästerkock jämfört med Bachelor?

– Allting är väldigt annorlunda. Man konkurrerar, men allt är mat och kärlek. Jag har fått vänner för livet. Med deltagare i olika åldrar och tjejer och killar blandat blir det en helt annan dynamik än när en massa tjejer bor i samma hus och slåss om en kille, klart det blir kaos då.

Dejting eller mat, vilken är din största talang?

– Jag får nog säga mat, haha! Den första dejt jag var på var i Bachelor. Jag gillar inte att dejta och mat har jag hållit på med mycket längre.

Från det att Klara var ett halvår bodde familjen i Costa Rica och Guatemala där hennes pappa fått jobb. När hon spårar sitt matintresse leder det just till den centralamerikanska matlagningen.

– Matkulturen där är annorlunda, äter gör man tillsammans och det daltas inte så mycket med barn. Jag var alltid med i köket och pappa sa alltid att ”ingenting är barnmat”. Så jag var med i allt: handla, laga, smaka, känna, äta.

När hon var sju flyttade de hem till Sundbyberg. Här har hon bott sedan dess.

– Jag gillar Sumpan jättemycket! Alla är kvar, pappa och min lillasyster bor i Rissne, mamma i Duvbo. Det är kul att staden byggts upp så mycket, bara charmen och småstadskänslan blir kvar. Det får inte bli gallerier och sådant.

Hur är Sundbyberg som matstad?

– Det finns så otroligt mycket restauranger och kaféer här. Sundbyberg är mat, mat, mat! Om jag saknar något så är det en saluhall, Kötthallen var kul.

Just nu har Klara tagit en paus från kastruller, smaker och service och vikarierar på Råsundaskolan. Återstår att se hur det går för Sundbybergs hopp i Mästerkocksköket.

– Jag vet vilket slit det är att jobba inom restaurang, det är 20 timmar per dygn. Man får offra mycket. Men det är otroligt kul också. Att få göra matlagningsprogram och skriva en kokbok vore fantastiskt. Självklart vill jag vinna Sveriges Mästerkock!

 

Fakta

Gillar thai, sushi och burgare

Ålder: 28

Gör: Vikarie på Råsundaskolan

Aktuell: Medverkar i Sveriges Mästerkock på TV4, onsdagar klockan 20.

Bor: Trea med sambo i centrala Sundbyberg.

Favorithak på hemmaplan: Thai Amari (Järnvägsgatan), Sushi Itamai (Landsvägen) och KÄK (Tuletorget).

Hamburgare från Grillkiosk.

Favoritkäk.