ANNONS

Sveriges svar på Swayze

Pacal gick på audition mest som en kul grej. Och fick huvudrollen.
Pacal gick på audition mest som en kul grej. Och fick huvudrollen.
1987 satte Patrick Swayze tusentals hjärtan i brand på bioduken i supersuccén Dirty dancing. Nu kan doldisen Pascal Jansson göra samma sak – när han fått äran att gestalta hjärtekrossaren Johnny Castle på Chinateatern.
ANNONS

”Nobody puts Baby in a corner” Den repliken gjorde Patrick Swayze odödlig när han 1987 mantlade rollen som Johnny Castle i succéfilmen Dirty Dancing.

När musikalversionen ikväll för första gången går upp i Sverige är det Pascal Jansson som fått uppdraget att gestalta Johnny. Ingen lätt uppgift med tanke på hur populär föregången blev.

– Det finns ju få roller som är så förknippad med en skådespelare och visst har jag haft en del tvivel, säger Pascal själv.

Han är en 34-årig balettdansör med diger erfarenhet som solist på Kungliga Operan. När han i mitten av 80-talet såg filmen Fame visste han att han ville bli artist. Men det är Dirty Dancing som gjort starkast intryck på honom som dansare.

– När vi på repetitionen för första gången läste igenom sista scenen kände jag hur tårarna rann. Och jag insåg då hur filmen har påverkat mig och att den betyder mer än vad jag trodde, berättar Pascal.

Eftersom han nu gör ett tvärt genrebyte har han fått arbeta mycket med teaterdelen. Och arbetet har handlat mycket om att våga och inte hålla tillbaka.

– Jag har lärt mig att inte tycka något är pinsamt utan våga göra fel och göra bort mig. Nu känns det jättebra, säger Pascal.

Det viktigaste har dock varit att göra rollen, sin tydliga föregångare till trots, till sin egen.

– Alla som kommer och tittar har sina förväntningar på mig utifrån filmen och det kan jag inte göra så mycket åt. Det jag kan göra är att tro på mig själv och att jag är Johnny Castle, fortsätter Pascal.

ANNONS

Det är nu över ettår sedan han först kom i kontakt med musikalen och han gick på audition mest som en kul grej.

– Jag tänkte först och främst på en roll i ensemblen och såg fram emot att få lära mig lite mambo, säger han.

Ingen blev kanske då mer överraskad än han själv när det sedermera blev Pascal som erbjöds huvudrollen, utvald av självaste Eleanor Bergstein som skrev manuset till filmen.

– Med tanke på min bakgrund var det egentligen inte alls självklart att jag skulle tacka ja. Men jag lät mig inte tänka efter, säger Pascal och ler.

Blev det Dirty Dancing-film-maratons efter det?

– Haha nej jag har inte sett filmen sen jag fick rollen. Och jag förberedde mig inte så mycket faktiskt, förutom att jag började styrketräna. Jag ville trimma till kroppen lite, jag har ju flera scener utan tröja.

Skulle du säga att du och Johnny är lika som personer?

– Nej inte alls, bortsett från kärleken till dansen. Han är ju annars en person som haft det väldigt svårt i livet med många motgångar. Så det blir för mig att sätta mig in i hans situation när jag träder in i rollen.

Det har pratats mycket om att ni som har huvudrollerna inte själva sjunger i musikalen. Hur ser du på det?

– Så länge jag inte sjunger är det bra. Mina sångtalanger tar slut efter godnattsången.

När vi på repetitionen för första gången läste igenom sista scenen kände jag hur tårrna rann.Pascal Jansson

Fakta

Började dansa som 10-åring efter att ha sett filmen ”Fame”

Ålder: 34 år.

Bor: Södermalm. Uppvuxen i Kungsängen.

Familj: Sambon Jenny och sonen Milo, 2 år.

Började dansa: ”När jag var 10 år och såg filmen Fame. Då satte mamma mig på dansskola och sa att det var vägen dit. Sen blev det balett för hela slanten.”

Om att ha lämnat baletten: ”Det är skönt att få ett break och jag har fått fantastiskt stöd utav produktionen. Vår regissör, Anders Albien, ger en självförtroende och beröm när något är bra. Det får man sällan inom operan.”

Aktuell: spelar Johnny Castle i musikalen ”Dirty dancing”, Baby spelas av Emilia Ödling Runsteen.

Fakta

Dirty Dancing

Filmen hade premiär 1987 och blev en oväntad succé på bio.

Manus skrevs av Eleonor Bergstein som också har rättigheterna till musikalen.

Med en budget på sex miljoner dollar spelade filmen in över 200 miljoner dollar.

Filmens soundtrack blev även det en succé med klassiska hits som ”Hungry Eyes” och ”I’ve Had a Time of My Life”.

I rollerna som Baby och Johnny Castle såg vi då Jennifer Grey och Patrick Swayze.

ANNONS