ANNONS

Swisha så spelar vi – streamad välgörenhetskonsert i kyrkan

Livestreamad välgörenhetskonsert från Kummelby kyrka den 1 april 2020
Fyra av fem i "1:a april-bandet": Eva-Maria Munck, Johannes Jareteg, Carl Nygren, Oscar Eriksson Uggla. Med i morgon är även Emil Eriksson.
Kyrkan i Sollentuna påverkas av coronaviruset, precis som alla andra. Men man ställer inte in utan om – till digitala andakter och musikstunder.
Ett exempel är ”Swisha så spelar vi” – där du kan önska låtar i en livestreamad välgörenhetskonsert från Kummelby kyrka i morgon onsdag klockan 19–20.30.
ANNONS

– Vi kom på det här för en vecka sedan. Många musiker saknar att hålla konserter i dessa tider. På det här sättet får vi utlopp för vår vilja att spela, och samtidigt bidrar vi till en god sak, säger Eva-Maria Munck som är sångerska på konserten i morgon kväll.

Konserten kommer att streamas via Kummelby kyrkas Facebook-sida och tanken är att alla som vill lyssna på ”Swisha så spelar vi” kan gå in i förväg och önska låtar – precis som i ”Ring så spelar vi” i Sveriges Radio.

Repade med en meters avstånd

Bandet repade i söndags i Kummelby kyrka – med en meters distans mellan sig – och har övat in uppemot 20 låtar som finns att välja på (se faktaruta).

– Vi kom på att det kan bli ett kul sätt att involvera folk. Om de kan önska låtar blir det lite som en vanlig konsert, säger Eva-Maria Munck.

Professionella musiker

Utöver de inövade låtarna går det även bra att komma med helt egna förslag.

– Är det ganska välkända låtar så kan vi nog lösa det. Musikerna är väldigt professionella.

Men du ska ju kunna sjunga låtarna också.

– Ja, men det löser sig, jag får väl googla texten om det behövs.

ANNONS

Till förmån för årets fasteaktion

Alla som önskar låtar eller lyssnar uppmanas att swisha valfritt belopp till Kummelby kyrkas swish-konto –123 232 78 80 – och märka bidraget med ”Konsert 1 april”. Alla pengar går till  Act, Svenska kyrkans arbete för rättvisa, jämställdhet och fred.

Svenska kyrkans fasteaktionen i år heter ”Stå på modets sida” och handlar om att vi alla har rätten att leva i trygghet och säkerhet, i frihet från våld. Fasteaktionen 2020 pågår från den 23 februari till palmsöndagen den 5 april.

”Känns bra att vi kan bidra”

– Insamlingen pågår, men mycket har ställts in på grund av corona så det känns bra at vi kan bidra på det här sättet. Alla musikerna ställer upp gratis så alla pengar går till insamlingen, säger Eva-Maria Munck.

Utöver Eva-Maria på sång består bandet av Johannes Jareteg, piano, Oscar Eriksson Uggla, slagverk, Emil Eriksson, bas, och Carl Nygren, gitarrer, bas och sång.

Andakter via sociala medier

Kyrkan i Sollentuna flyttar just nu ut stora delar av sin verksamhet på internet för att minska spridningen av coronaviruset.

Dop, vigsel, begravningar och söndagsmässor hålls som vanligt – fast med max 50 besökande så klart – medan andra evenemang så som andakter och musikstunder i stället hålls vis sociala medier.

Kyrkans präster och diakoner finns också tillgängliga på telefon 08-505 513 00 för samtal och förbön. Här finns mer information om Sollentuna församling i coronatider.

Fakta

Ted, Cornelis, Laleh, Bob och Carole med flera kompositörer att välja bland

Här är låtarna som bandet har övat in, men det går att önska andra också om de är något så när välkända.

Sång till friheten

Sol, vind och vatten

Somliga går i trasiga skor

Goliat – Laleh

När livet inte blir som vi har tänkt oss, psalm 779

Blott en dag, psalm 249

Amazing grace, psalm 231

Blowin’ in the Wind – Bob Dylan

Lean on Me – Bill Withers

Ain’t No Sunshine – Bill Withers

You’ve Got a Friend – Carole King

You Bring the Sun Out – Randy Crawford

You Might Need Somebody – Randy Crawford

Shackles (Praise You) – Mary Mary

What a Wonderful World

Summertime

As Time Goes By

Källa: "Swisha så spelar vi"

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.