ANNONS

Systrar startar ny öppen kulturscen i stan

Julia och Amanda Ekberg är systrarna bakom stans nya kulturklubb Livsbistron.
Julia och Amanda Ekberg är systrarna bakom stans nya kulturklubb Livsbistron.
Värmdöbon Amanda Ekberg och systern Julia Ekberg står bakom stans nya kulturklubb Livsbistron. Här vill de låta olika konstuttryck och människor mötas under ett och samma tak.
ANNONS

Både Amanda och Julia Ekberg, som har flerårig erfarenhet från kulturvärlden respektive restaurangbranschen, tyckte att det saknades möjlighet att utvecklas som de ville där de befann sig.

Därför tog de saken i egna händer och bestämde sig för att starta något nytt, något eget.

– Vi kände att vi hade tillräckligt med erfarenhet, vilja, ambition och idéer för att kunna dra ihop något tillsammans, säger Amanda Ekberg.

Vill skapa plattform för konstnärer i början av karriären

Resultatet blev kulturklubben Livsbistron som hade premiär i början av december.

Här vill de blanda konst och musik med matkreationer och skapa en plattform för konstnärer i början av sin karriär. Både det progressiva och klassiska ska få plats, så länge det håller hög kvalitet.

– Men vi skiter i folks utbildningar. Det viktiga är att man har ”heart for art”. Inom både kultur- och restaurangvärlden har det väldigt länge varit några få som har ensamrätt på de stora och kända platserna eller lokalerna. De dörrarna vill vi öppna, säger Julia Ekberg.

– Nu med #metoo känns det som att vi dyker upp väldigt lägligt. Vi vill verkligen motverka elitism och patriarkala strukturer, fortsätter Amanda Ekberg.

Var assistent åt ”kulturprofilen”

Under ett och ett halvt år var hon assistent åt den i tidningar omskrivna ”kulturprofilen”. Hon lämnade hans ”klubb” för ett halvår sen.

– Framförallt har jag lärt mig att man ska ha ett gott och öppet hjärta och vara en schysst person. Det är egentligen den största lärdomen.

ANNONS

De vill också verka för att skapa ett bättre arbetsklimat.

– Vi vill inte att konstnärerna ska jobba under press, stress eller panik. Vi ser mycket till den mänskliga faktorn som är kärnan i ett samhälle. Som det är nu är människor redan förstörda. Kulturen, konsten och maten ska bidra till att man känner sig stärkt, engagerad, positiv, lycklig, glad. Ingenting annat, säger Amanda Ekberg.

Olika teman varje kväll

Framöver är tanken att Livsbistron ska ha åtminstone ett evenemang i månaden, dit alla är välkomna.

Kvällarna kommer att gå under olika teman, där konst och vegansk mat knyts samman.

– Under den första kvällen hade vi videokonst, ljusinstallationer, utställningar och mycket mer. Vi satte ihop en särskild meny, både mat och dessert, och valde ut en egen dryckesmeny som skulle passa kvällens konstformer, säger Julia Ekberg.

Premiären på Beer Pot på Söder drog fullt hus, från öppning till stängning, med människor som var allt från 18 till 84 år.

Strävar efter att sammanföra generationer

– Det är helt underbart. Vi vill att vår klubb ska tala till alla. Vi strävar efter att sammanföra generationer, jag tror att vi har mycket att lära av varandra, säger Amanda Ekberg.

Till en början kommer kvällarna att anordnas på olika platser.

– Men i framtiden hoppas vi kunna hitta en egen lokal, säger Julia Ekberg.

Håll utkik efter nästa evenemang på Livsbistrons Instagramkonto (@livsbistron).

Fakta

Systrarna Ekberg

Amanda Ekberg: 28 år, har jobbat med teater, film och olika tvärkulturella föreställningar. Nu har hon sin fasta bas på ett produktionsbolag som manusförfattare. Bor i Värmdö.

Julia Ekberg: 22 år, jobbar annars på Berns som restaurangkonditor. Bor i Sollentuna.

Aktuella: Som grundarna till kulturklubben Livsbistron

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.