Täbybo på vift bland fjällen

Staffan Sandberg tar igen sig vid glaciären Hardangerjökulen.
Staffan Sandberg tar igen sig vid glaciären Hardangerjökulen.
Efter snart två månaders vandring har Staffan Sandberg nått fram till Geilo i de norska fjällen. En krånglande fot och lite problem med utrustningen har försvårat färden, men än är han vid gott mod.

Täbybon Staffan Sandberg har kommit en bit på vägen på sin vandringsodyssé genom Norden. I ett år ska han gå genom Norge och Sverige, från syd till nord. För snart två månader sedan gav han sig av.

Så här långt är Staffan Sandberg nöjd med turen, han har hunnit lämna skogen och kommit upp i fjällen.

– Det är fint att vara ute i naturen, borta från buller och civilisation, säger han.

Vandringen har dock inte varit helt bekymmersfri. Staffan Sandberg fick problem med en fot ett tag, något som tvingade honom att besöka en kiropraktor. Och så har en del av utrustningen gått sönder. Hans uppblåsbara liggunderlag gick sönder när han låg ute och vilade sig på det.

– Det smällde till, trycket var för högt, säger han.

Det är höstlov i Norge och fjällen har därför många besökare. Men Staffan Sandberg räknar med att ensammare tider väntar.

– Den här tiden på året börjar det bli tungt att gå, så kommer man ut på fjället en bit nu så möter man ingen, säger han.

Det är tio månader kvar på vandringen, och han säger att han ser fram mot alltihop. De närmsta månaderna kan dock bli de tuffaste.

– Det blir kyla, snöblandat regn och mörker, säger han.

Fast något sug att återvända till civilisationen känner han inte. Istället njuter han av utmaningarna som väntar. Vid årsskiftet planerar han att korsa gränsen och gå över till Sverige.