Täbybon Rasmus spelar i West Side Story

Pressbild från Viktor Rydberg Gymnasium som sätter upp musikalen West Side Story med Rasmus Nystedt från Täby i en av rollerna.
Rasmus Nystedt och de andra under repetitionerna av West Side Story.
Rasmus Nystedt i rollen Action i West Side Story.
Rasmus Nystedt som rollfiguren Action i West Side Story.
Rasmus Nystedt, 19, från Täby kyrkby, spelar hetsiga gängmedlemmen Action när Viktor Rydberg Gymnasium sätter upp supermusikalen West Side Story.
– Jag hade inte kunnat se någon annan roll som hade passat mig bättre, säger Rasmus Nystedt. 

Du har en av de bärande rollerna i West side story. Hur fick du den?

– Alla fick söka till rollerna. Jag gjorde auditionen till både roll och dans och så blev jag tilldelad karaktären Action.

Vad är det för roll?

– Det är en väldigt spännande karaktär som genomgår en stor vändning utan att spoila för mycket av vad som händer. Han är en väldigt aggressiv karaktär, som gillar slagsmål och hets. Det är inte gängledare. I första akten har vi en annan gängledare som heter Riff och sedan i andra akten blir min roll större och mer aktiv i gänget utan att jag formellt blir gängledaren.

– Jag kan väl säga att mina ledaregenskaper inte är de bästa utan i grunden är jag ganska egocentriskt. Han gillar att slåss. De val som Action gör är baserade på hämnd.

Hur när ligger karaktären dig själv?

– Oroandeväckande nog har jag fått höra att rollen passar mig jättebra (ha ha). På många plan är karaktären långt ifrån mig, men på andra plan kan jag absolut känna igen mig. Kanske inte i hans ytterlägen men ibland. Jag hade inte kunnat se någon annan roll som passat mig bättre.

Hur mycket har ni repat inför premiären? 

– Vi har repat hela hösten lite olika mycket. En intensivperiod hade vi inför jullovet med heldagar och sedan satte vi igång den 4 januari med repetitioner hela dagarna, inklusive röda dagar, fram till premiär nu på fredag.

Så hur känns det i magen inför premiären?

– Det ska bli otroligt kul att komma till skott och agera ut inför publiken.

Hur tycker du att repetitionerna har gått? 

– Det är otroligt slitigt. Det kan vara väldigt lång väntan, men när man väl står på scenen och allt klaffar, ett nummer sitter perfekt eller framför allt när alla repliker sitter vid ett genomdrag, är det otroligt kul.

– Men det har varit mycket skador för mig också. Jag hade en axel som hoppade ur led nu i början av den här intensivperioden. Det var lite krisigt. Det var bara att åka in till akuten och röntga, men det var bara en blödning. Det var inte under något som hände under min scen utan jag skulle hjälpa till att bära rekvisita. Axeln är lugn nu. Jag kör lite voltaren på morgonen och sedan känner jag inte av den.

Vad är roligast med att vara med i en musikal som West side story, dans, sång eller teater? 

– Det är att agera. Det hade jag ingen aning om att det skulle vara så kul och passa mig så bra. Jag har otroligt lätt att agera på scen.

Är detta vad du vill göra i framtiden?

– Det vet jag inte. Jag har aldrig gjort musikal förut och inte heller teater. Jag är dansar i botten. Men jag skulle gärna göra detta igen.

Du går estetisk med inriktning dans. Tänker du hårdsatsa på att blir dansare efter studenten i vår? 

– Just nu håller jag på att överväga om det är modern dans jag ska satsa på. Vi får se om jag ska studera dans till hösten.

I rollen som Action sjunger du väl också? 

– Jag står inte med som sångare och sjunger inte med i alla sånger, men jag har en del där jag styr och ställer och inleder med solo och sjunger med i refränger.

Hur tror du att det kommer att kännas när du står där på premiären inför fullsatt salong? 

– Det är givetvis väldigt nervöst nu när det börjar närmar sig. Men vi har övat otroligt mycket och grejerna sitter.

Slutligen, vilket gäng är du med i, Jets eller Sharks? 

– Jag är givetvis med i Jets! Det är klart att man skapa ett tycke för sitt gäng (ha ha).

 

Fakta

Rasmus Nystedt

Ålder: 19 år.

Bor: Täby kyrkby.

Gör: Går sista året på Viktor Rydberg gymnasium, estetiskt program med inriktning dans.

Aktuell: Viktor Rydbergs gymnasiums sätter upp musikalen West Side Story, som utspelar sig i New York på 1950-talet. Han spelar rollen, som Action i gatugänget Jets som ställs mot det rivaliserande gänget Sharks. Premiär är det fredag 13 januari på Maximteatern i Stockholm, därefter spelas föreställningen för allmänheten lördag och söndag denna veckan och fredag, lördag, söndag nästa vecka.