ANNONS

Hon tar tåget på semestern – varje år

Tar tåget i stället för flyget, Ellinor Eke, Reimersholme
Ellinor Eke, 51, väljer tåget i stället för flyget till Alperna varje år.
Ellinor Eke, tågresenär från reimersholme
Ellinor Eke, 51, väljer tåget i stället för flyget till Alperna varje år.
Tåg, arkivbild
Tåg, arkivbild.
Resandet med flyg fortsätter att öka och bara fyra procent av stockholmarna väljer det mer miljövänliga tåget som färdmedel.
Ellinor Eke, 51, är en av dem som väljer tåget. I åtta år i rad har hon och familjen tagit tåget till Alperna.
ANNONS

Vid nästan åtta av tio semesterresor utomlands – som stockholmarna gjorde i fjol – användes flyget som färdmedel och flygresandet fortsätter att öka. Det visar statistik från Resebarometern 2018.

– Det är inte förvånande. Men jag brukar säga att flyget inte bär sina kostnader. Flyget är för billigt för den påverkan det har, säger Ellinor Eke, 51, boendes på Reimersholme.

Hon är en av få stockholmare som väljer det mer miljövänliga tåget före det billigare flyget. Bara fyra procent av stockholmarnas resor gjordes med tåg.

I åtta år i rad har Ellinor Eke och familjen med man och två barn tagit tåget till Alperna. En resa på någonstans mellan 24 och 28 timmar.

– Väldigt mycket var grundat i miljöproblematiken och jag ville bevisa att det gick att fortsätta resa men med mindre påverkan på miljön.

Tågresorna blev en blogg

Det hela väckte uppmärksamhet och Ellinor fick ofta frågor kring tågresandet.

”Vad kostar det?”, ”Hur lång tid tar det” och ”Är det svårt att boka?”.

ANNONS

Frågorna ledde till en blogg där Ellinor skriver om upplevelserna längst med Europas räls. Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

– Folk berättar att de blivit inspirerade och sugna på att ge sig i väg med tåget. Något som gjort att jag fortsatt blogga, säger hon.

Arbetar med miljöfrågor

Miljötänket har alltid legat nära till hands och även varit en stor del av hennes arbetskarriär. I dag driver hon och åtta kollegor ett konsultbolag som jobbar med hållbarhetsfrågor för företag.

– Det handlar inte om att skuldbelägga flygresandet utan att visa att det faktiskt finns andra sätt att resa på, säger Ellinor Eke.

Varför väljer så få tåget då?

– Det måste bli lättare att planera och boka sin tågresa. I dag måste du kanske kolla av med flera olika länders tågbolag för att få en hint om priset, avgångar och byten. Det krävs nya bokningssystem som liknar flygets.

Men tips finns att få.

Ellinor hänvisar till Facebookgruppen ”Tågsemester” där vana tågresenärer kan dela med sig av tips och trix inför resan. Gruppen har växt och har i dag över 12 000 medlemmar.

– Generellt tror jag att det kommer bli ett uppsving för tåget. Säkert redan nu i sommar. Är man dessutom snabb är Interrail-kortet rabatterat fram till sista mars, säger Ellinor Eke.

Vad är den vanligaste fördomen om tåget?

– Det är förseningarna, helt klart. Visst, man kan inte ha för snäva tidsmarginaler när man reser med tåget. Men det beror inte på förseningar.

Fakta

Ellinors tuff-tuffaste tågtips

Resan är målet

– Resan börjar direkt när man kliver på. Tågfärden blir en del av själva resan. Som en vän sa när vi reste till Barcelona: ”När man åker tåg genom Frankrike man att man är i just Frankrike. När man flyger över Frankrike vet man ingenting.”

Den sociala biten

– Man möter folk på ett helt annat sätt på tåget. Det blir många fina samtal.

Restiden

– Kroppen hinner med på ett annat sätt. Det är lättare att vänja sig till miljö- och temperaturförändringar. Dessutom får man en massa tid tillsammans med sitt ressällskap.

Äventyr och kunskap

– Att ha en tågresa genom en hel världsdel framför sig, det känns mer äventyrligt. Sedan är det en jättebra geografilektion. Både för barn och vuxna.


På Ellinor Ekes senaste blogg: Tågresor med tid för goda samtal skriver hon om resan till Sankt Anton 2018.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.