ANNONS

Talang från Nacka uppträder i succémusikal

Carl Sjögren, David Fridholm och Jacob Hermansson spelar huvudrollen.
Carl Sjögren, David Fridholm och Jacob Hermansson spelar huvudrollen.
Det krävs mod för att gå emot sina föräldrar och samhället man lever i. Men vågar man vara sig själv kan man nå långt.
– Man ska få vara sig själv, vad man än gör. Det står jag för, säger Carl Sjögren från Skuru, 14 år och musikalartist.
ANNONS

Många av oss känner till Billy Elliot som en brittisk dramafilm från 2000 som utspelar sig i nordöstra England under gruvarbetarstrejken i mitten på 1980-talet. Pojken Billys pappa vill att han ska träna boxning, men istället börjar han träna balett i smyg.

2005 blev Billy Elliot musikal med musik av Elton John. Sedan dess har föreställningen satts upp över hela världen och nu har turen kommit till Stockholm.

Tre pojkar turas som alla kommer från sydöstra Stockholm turas om att spela huvudrollen i uppsättningen visas på Kulturhuset Stadsteatern, och som hyllats av kritikerna. ”Ryktet om dess förträfflighet stämmer till hundra procent” var till exempel Sveriges Radios omdöme efter premiären.

David Fridholm, Carl Sjögren och Jacob Hermansson heter killarna, som har dansat sedan de var sex, sju och fyra år gamla. Idag är de tolv och fjorton år.
– Det bästa med föreställningen är nog hur fullspäckad den är. Det händer alltid något, från ett glammigt drömnummer till ett argt bråk, säger Jacob.

Carl tycker mycket om budskapet och handlingen.
– Just att man ska få vara sig själv, vad man än gör. Det står jag för, säger han.
De kan alla känna igen sig i Billy, framför allt tack vare hans dansintresse.
– Precis som Billy älskar jag att dansa och röra mig till musik. Skillnaden är att jag blivit accepterad och att folk har stöttat mig i det. Billy har svårt att få acceptans, säger David.

Trots att de är tre som delar på jobbet är det ett stenhårt arbete, men huvudrollsinnehavarna håller hög klass trots sin unga ålder. Jacob uppträdde första gången på Stadsteatern när han var åtta år gammal och Carl medverkade i SVT-filmen ”En busslast kärlek” vid 5 års ålder.

Alla tre medverkade även när Billy Elliot spelades på Malmö Opera förra året. Jacob hade då huvudrollen medan Carl och David spelade bästa vännen Michael.
– Det blev mycket pendlande med flyg det året, konstaterar Jacob.

Alla killarna går på grundskolor med dans- och musikinriktning som har förståelse för deras hektiska schema och att de inte alltid kan vara på plats i skolan. Men det kräver disciplin.
– Vi har skola på morgonen 08-10. Sedan repar vi 10-18. Man får jobba en del med skolarbetet hemma. Det blir långa och tuffa dagar, berättar Carl som går på Kungliga Svenska Balettskolan.

Men killarna verkar vara överens om att det är det värt det.
– Man är trött och sliten men det är så häftigt det får man vara med om, det är väldigt speciellt. Jag älskar detta och önskar verkligen att jag kan fortsätta med det i framtiden! säger David.

ANNONS

Läs fler artiklar om Nacka:
Två isolyckor i Nacka i helgen – en skadad
Omstritt – här är alphyddans nya profilhus
Nacka sjukhus får ny konst för knapp miljon

Fakta

Musikalen Billy Elliot på Stadsteatern

  • Produceras i samarbete med Malmö Opera och dansstudion BASE23.
  • Premiär på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen den 10 februari.
  • Spelas fram till november.
  • 10 visningar kommer att vara textade. Se http://kulturhusetstadsteatern.se för mer information.

Musik: Elton John
Manus och sångtexter: Lee Hall