ANNONS

Talanger från Tyresö uppträder i succémusikal

David Fridholm (mitten) och Jacob Hermansson (t h). Carl Sjögren (t v ) spelar också Billy
David Fridholm (mitten) och Jacob Hermansson (t h). Carl Sjögren (t v ) spelar också Billy
Blott 12 och 14 år gamla står David Fridholm och Jacob Hermansson på Kulturhuset Stadsteaterns stora scen.
ANNONS

Många av oss känner till Billy Elliot som en brittisk dramafilm från 2000 som utspelar sig i nordöstra England under gruvarbetarstrejken i mitten på 1980-talet. Pojken Billys pappa vill att han ska träna boxning, men istället börjar han träna balett i smyg.

2005 blev Billy Elliot musikal med musik av Elton John. Sedan dess har föreställningen satts upp över hela världen och nu har turen kommit till Stockholm.

Fullspäckad föreställning

Tre pojkar turas om att spela huvudrollen i uppsättningen som visas på Kulturhuset Stadsteatern – två av de tre huvudrollsinnehavarna kommer från Tyresö.

David Fridholm och Jacob Hermansson heter killarna, som har dansat sedan de var sex respektive fyra år gamla. Idag är de tolv och fjorton år.
– Det bästa med föreställningen är nog hur fullspäckad den är. Det händer alltid något, från ett glammigt drömnummer till ett argt bråk. Den handlar om att följa sin dröm, säger Jacob.

Både David och Jacob kan känna igen sig i Billy, framför allt tack vare hans dansintresse.
– Precis som Billy älskar jag att dansa och röra mig till musik. Skillnaden är att jag blivit accepterad och att folk har stöttat mig i det. Billy har svårt att få acceptans, säger David.

Känslorna förstärks

Killarnas gemensamma favoritscen är ”Brevet”, som handlar om Billys döda mamma och ett brev hon skrev innan hon gick bort.
– Den är så känslofull. Många i publiken brukar gråta lite när vi spelar den, säger Jacob.

Enligt David har musikalen ett högre tempo än filmen.
– Filmen ser du från soffan, i musikalen blir det ett samspel mellan publiken och oss på scenen. Alla känslor kommer fram väldigt bra och förstärks av orkester och ljus.

Artistliv

Trots att de är tre som delar på jobbet är det ett stenhårt arbete, men huvudrollsinnehavarna håller hög klass trots sin unga ålder. Jacob uppträdde första gången på Stadsteatern när han var åtta år gammal.

Båda Jacob och David medverkade även när Billy Elliot spelades på Malmö Opera förra året. Jacob hade då huvudrollen medan David spelade bästa vännen Michael.
– Det blev mycket pendlande med flyg det året, konstaterar Jacob.

ANNONS

David beskriver ett artistliv som verkar något hårt för en 11-åring.
– Vi hade vanlig skola på måndagar i Stockholm, sedan flög vi ner till Malmö på eftermiddagen och stannade där resten av veckan. Vi bodde i en lägenhet med en guvernant som såg efter oss. Sedan flög vi hem på helgerna för att vila och umgås med familjen.

”Det är så häftigt”

Killarna går båda två på grundskolor med dans- och musikinriktning som har stor förståelse för deras hektiska schema och att de inte alltid kan vara på plats i skolan.
– Min skola stöttar mig jättemycket. De vet hur det är med musikal och vad det innebär, säger David om hur han hinner med skolarbetet när han repar flera timmar om dagen.

Att jobba som artist verkar sannerligen inte vara någon dans på rosor, men enligt David är det värt det.
– Man är trött och sliten men det är så häftigt det får man vara med om, det är väldigt speciellt. Jag älskar detta och önskar verkligen att jag kan fortsätta med det i framtiden!


Läs fler artiklar om Tyresö:
Elev skadades allvarligt av olaglig smällare
Kvinna påkörd vid Granängsringen
Galatider även i Tyresö