ANNONS

De tar klivet ut på catwalken

Designern Emelie Janrell jobbar för fullt inför modeveckan där hon gör debut på catwalken.
Designern Emelie Janrell jobbar för fullt inför modeveckan där hon gör debut på catwalken.
Designduon Lazoschmidls kläder utmanar vår traditionella bild av hur män ska klä sig.
Designduon Lazoschmidls kläder utmanar vår traditionella bild av hur män ska klä sig.
Naim Josefi kombinerar mode och haute couture med ­vetenskap och teknik.
Naim Josefi kombinerar mode och haute couture med ­vetenskap och teknik.
Emelie Janrell i sin studio.
Emelie Janrell i sin studio.
Tre fullspäckade dagar av mode­visningar, branschmingel och ­poserande. På söndag går startskottet för Stockholm Fashion Week. Vi har tagit tempen på mode­veckans nykomlingar – och tipsar­ om hur du kan ta del av mode­cirkusen.
ANNONS

Den Stockholmsbaserade kläddesignern Emelie Janrell presenteras som en av nykomlingarna bland de varumärken och designers som ska visa höstens kollektioner.

– Jag har jobbat inom modebranschen under en lång tid men lite mer bakom kulisserna, jag har hjälpt andra och verkat under radarn, berättar hon.

Hennes namn får kanske inte några väckarklockor att ringa hos den bredare massan, men hon har en rad uppmärksammade prestationer bakom sig. Bland annat har hon nominerats till utmärkelsen Swedish fashion talent of the year (2015) och designat scenkläder till artister som Icona Pop, Zara Larsson och Elliphant.

Tove Lo:s klänning av Emelie Janrell

Och när världsartisten Tove Lo ­behövde en klänning till den australienska Grammisgalan nu i vintras var det Emelie Janrell som låg bakom den ­genomskinliga, orange klänningen med en anatomiskt korrekt placerad bild av en livmoder, som blev omskriven
i internationell media.

– Detta är ett första kliv ut på catwalken och jag känner mig oerhört glad för chansen att kunna bygga mig ett långvarigt namn, säger Emelie Janrell.

Fab @tovelo of to #ARIAs in dress by Emelie Janrell styled by @crapdiem #emeliejanrell #uterus

Ett foto publicerat av Emelie Janrell (@emeliejanrell)

ANNONS
Fakta

Tre tips: Modeveckan för vanliga dödliga

1. Fashion Talks x Creative ­Mornings Utöver alla visningar kommer det också att snackas mode på flera seminarier. Måndagen den 30 januari är det den Emmy-nominerade kostymören Jenn Rogien, känd för sitt arbete med tv-serierna Girls och Orange is the new black, som gästar. Och tisdagen den 31 januari är det Fanny Moizant – modeentreprenören och medgrundaren till lyx­aktören Vestiaire­ Collective.
   Samtliga Fashion Talks x Creative Mornings börjar klockan 08.00 på Alma, Nybrogatan 8. ­Anmälan görs på creativemornings.com där vem som helst kan knipa en plats.

2. Allt är inte guld som glimmar På tisdagen äger även årets juvel- och accessoarlounge rum på Stockholms Auktionsverk, Nybrogatan 32. Här kan du spana in smycken från Swedish Fashion Talents, Baumgarten di Marco, Bow Label och KSV Jewellery samt Reschia, Jemima Hargreaves och Sabina Kasperellan. Mellan klockan 15.00 och 18.00 är det öppet för allmänheten.

3. SPACE by RMH Det Stockholmsbaserade artistkollektivet RMH, där artister som Silvana Imam, Erik Lundin, Cherrie, Michel Dida, Adam Tensta & Leslie Tay, förenas med ett urval kreatörer på Scenkonstmuseet under måndagen och tisdagen. Där ska interaktiva presentationer och visningar att äga rum, i regi av medverkande streetwear-designers som This is Sweden, Tafari Gold, Die Monde med flera. Här lanserar även Adam Tensta sitt eget märke STAI. Den alternativa visningsarenan är öppen för allmänheten båda dagarna.

För Josef Lazo och Andreas Schmidl, den svensktyska grundarduon bakom Lazoschmidl, blir det fjärde gången de visar på modeveckan i Stockholm. Kollektionen för höst/vinter 2017 är deras sjätte hittills och de räknas därmed som ett relativt ungt märke.

Även om konkurrensen på den svenska marknaden är stor ser de positivt på modeskaparklimatet i Stockholm.

– Det känns som att det finns en vändning i Stockholm just nu, i alla fall kan man hoppas. Man ser en tydlig­ ­förändring där kreativiteten också hyllas och inte bara hur mycket pengar som finns på ditt konto.

Lazoschmidl utmanar manligt mode

Duons egen design utmanar vår traditionella bild av hur män ska klä sig.

Bäraren av Lazoschmidls plagg beskriver de som någon som vill främja frihet och möjlighet att klä upp sig och väcka hemlig beundran i främlingar.

– Vi presenterar våra kläder på en manskropp men vi försöker ge ett svar på en förändrad syn på verklig­heten, vem bryr sig egentligen om vilket kön som bär kläderna? Vi erbjuder ett ­alternativ. För att svara på frågan om en kvinna kan bära Lazoschmidl så är det svaret ja.

Naim Josefi är också ett nytt namn på catwalkprogrammet, men designern slog igenom redan 2012, när han vann den första säsongen av svenska Project Runway. Då utnämnde den svenska stylisten Bea Åkerlund honom till det svenska svaret på den brittiska modeskaparen Alexander McQueen.

Naim Josefi blandar mode och teknik

I höstas släppte han sin egen denim­kollektion Gangs, med plagg som bland annat hade laserbehandlats för att ­skapa mönster i tyget.

– Mitt varumärke präglas av mitt särskilda intresse för mode, vetenskap och teknik. Alla mina kollektioner är byggda på vetenskaplig forskning. Teknik hjälper mig att förverkliga komplexa idéer och tankar, förklarar han.

Kollektionerna passar för många ­olika stilar vare sig man är chic och elegant, minimalist eller maximalist, ­rebell eller diskret, menar Naim Josefi själv.

Den röda tråden i hans skapande är innovation.

Ett begrepp som rimmar väl med vad Lazoschmidls grundarduo tror krävs för att lyckas i konkurrensen: en drivkraft som tydligt styrs av kreativ motivation och något unikt att erbjuda.
Fakta

Hallå där...

… Johan Magnusson, ­Södermalmsbo, redaktör­ och modebloggare, med fokus på herr­kläder ­sedan många år tillbaka.


mimalm-modeveckan-hej1

Pressbild: Karl Börjeson

 

Vad ser du fram emot på modeveckan?

– Som vanligt att notera hur våra handplockade nykomlingar i modetävlingen Swedish Fashion Talents, där jag sitter i juryn, står sig. Och alla som är nyfikna på vad som kan bli nästa Happy Socks eller All Blues kan gå till den öppna visningen av Jewelry and Accessories Lounge på Stockholms Auktionsverk.

Tror du att vi kommer att se några särskilda trender?

– Det sportinfluerade ­funktionsmodet är nästan inte längre en trend, utan en naturlig del av den moderna modekonsumentens garderob – och så även under modeveckan inför kommande­ höst.

Vilket trendplagg ska man satsa på i vår?

– I en artikel jag läste nyligen­ klagade de trendberoende lågpriskedjorna på Oxford Street i London på att det är över tio år sedan en trend tog över världen: Cheap Monday med sina supersmala jeans. Så du kan tryggt låta dina favoritplagg hänga med en säsong till. Men om du insisterar, så lär bomberjackan vara riktigt het
i vår – igen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.