Hon tävlar i konst i TV: ”Det tuffaste jag har gjort”

Sofia Wernersson deltar i Konstnärsdrömmen i SVT1. 
"Just nu vill jag kombinera målandet med ett vanligt jobb, Men i framtiden ser jag mig själv med alldeles grått hår, för många katter och stort staffli i ett trähus."
Sofia Wernersson deltar i Konstnärsdrömmen i SVT1. "Just nu vill jag kombinera målandet med ett vanligt jobb, Men i framtiden ser jag mig själv med alldeles grått hår, för många katter och stort staffli i ett trähus."
Västbergabon Sofia Wernersson är en av deltagarna i SVT:s program Konstnärsdrömmen som har premiär i kväll, onsdag.
– Det är en av de tuffaste saker jag gjort – men också den roligaste, säger hon.

I programmet tävlar tio personer om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Sofia Wernersson är en av dem.

– Det var min sambo som såg trailern och tyckte att jag skulle söka. Jag hade inte målat på länge och kände mig ganska ringrostig. Men jag tänkte att det här kanske kan bli startskottet för att komma igång, säger hon till Lokaltidningen Mitt i.

Konkurrensen var stenhård – över 2 000 sökte till programmet. Men efter personliga intervjuer och målaruppgifter som skulle utföras på tid valdes hon ut som deltagare tillsammans med nio andra.

– Det var ju en enorm nervositet, även om jag var beredd på att det skulle bli en utmaning. Måleriet har ju tidigare varit en nöjessak för mig, något man kan göra för att slappna av. Nu skulle det göras på tid.

Hur klarade du det ?

– Det kändes lite som att köra bil. Även om jag inte målat på länge, så satt tekniken där långt ner i ryggraden. Jag kunde hitta glädjen även under press, det var viktigt för mig.

Under programmet, som leds av programledaren Anne Lundberg, har de fått prova på de flesta metoder i klassiskt måleri. Sofia Wernerssons favoritteknik är kol, men här fick hon även upp ögonen för akryl.

– Det var inte alls så tokigt som jag trodde. Nu vill jag bara hitta en ateljé där jag kan kladda och skvätta. Allt är i farozonen när jag målar, skrattar hon.

Varje program leder till att någon röstas ut. Den som vinner hela tävlingen belönas med en egen utställning på Waldemarsudde. Juryn består av konstnären Ernst Billgren och Mårten Carstenfors, chef för Stockholm konst och Liljevalchs konsthall.

Hur det går för Sofia Wernersson är ännu hemligt. Men trots tävlingsmomentet blev det inte bråk och osämja i gruppen.

– Man tänkte ju att det skulle vara konstnärer som såg sig själva som unikum och som ville köra sitt eget race. Men så blev det inte. Vi förstod och stöttade i stället för att se varandra som rivaler. Jag är säker på att jag fått vänner för livet.

Konstnärsdrömmen sänds i SVT1 ikväll den 16 november klockan 21.00.

 

Fakta

Älskar även att skriva och sjunga

Namn: Sofia Wernersson

Ålder: 30

Bor: I Västberga, nära Telefonplan

Yrke: Social media manager

Hobby: Älskar att vara kreativ: baka, sjunga, måla, skriva och laga mat.

Smultronställe där jag bor: En pytteliten konstnärshandel som ligger i en liten Harry Potter-gränd i Västberga. Där är jag ofta. Sen gillar jag Kamälgen också.