ANNONS

Tävlar med tunisiskt sound

Josef Johansson tycker inte om att bli klappad på huvudet för att han är från Vårby och lyckats med musiken, ”Det är så tråkigt att det finns en sådan jargong”, säger han.
Josef Johansson tycker inte om att bli klappad på huvudet för att han är från Vårby och lyckats med musiken, ”Det är så tråkigt att det finns en sådan jargong”, säger han.
Han blandar både språk och ljudbilder. Att skapa är en spretig process för Josef Johansson från Vårby.

På lördag tävlar han i Melodifestivalen – i en outfit skapad av Lady Gagas stylist.
ANNONS

Han är sen till vårt möte. För det är mycket nu för Josef Johansson. På lördag debuterar han i Melodifestivalen, men han inser att det inte bara är därför som tidningar, tv och radio vill ha med honom i sina program.

– Jag får dels uppmärksamhet för jag har stora namn på mitt album och jag är en hype i branschen. Och dels handlar det om att jag är från Vårby. ”Vad duktig du är som lyckas”. Det är så tråkigt att det finns en sådan jargong.

Josef Johansson föddes för 19 år sedan i Hammarkullen, Göteborg. En bild som han bär med sig därifrån är hur han som femåring ser ut genom fönstret.

– Jag tittade på en regnbåge och det var som om jag var i en kokong. Jag försöker komma dit när jag skriver låtar.

Musik har han sysslat med i hela sitt liv, menar han. De första låtarna var lekfulla sånger till hans mamma. Sångerna skapades i Göteborg och i Tunisien, dit familjen flyttade när han var sju år.

– Jag älskade att leka med grus och stenar där – och på soptippen. Och upplevelserna därifrån finns i ljudet i mina låtar nu.

Efter tre år flyttade familjen tillbaka till Sverige, och hamnade i Vårby.

– Hem för mig är lägenheten på åttonde våningen i Vårby. Mitt andra hem är Island, jag får inspiration där och har varit där mycket, säger han.

Men Josef Johansson hinner inte vara mycket i Vårby nuförtiden. Hans låt ”Baby, baby” släpptes förra året och har spelats i radio, han har hunnit vara en av två Ted Gärdestadsstipendiater, och dessutom skrivit ett filmmanus som nu filmatiseras.

ANNONS

Originaltiteln var ”Pappa har en gul bil”, och handlar till viss del om hans egen pappa, som har ett kriminellt förflutet.

– Man får skämta om allt – och när det är allvar så ska man verkligen skämta om det.

Det kommande albumet är däremot på allvar, ett spretigt allvar, menar Josef Johansson.

– Jag vet ingen annan som är så spretig som jag. Jag blandar engelska, svenska och olika ljudbilder.

På lördag väntas cirka fyra miljoner tv-tittare se honom i Melodi­festivalen. Josef Johansson ville absolut ha Lady Gagas stylist – vilket han fick.

– Skicka bild, sa stylisten. Och jag skickade en bild på en vulkan. Han fattade direkt var jag ville ha.

Josef Johansson måste rusa vidare. Till nästa möte. Han är redan försenad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.