ANNONS

Teater som ligger rätt i tiden

Tobias Andersson och Cecilia Säverman.
Tobias Andersson och Cecilia Säverman.
Övergrepp i högstadiemiljö – det är temat i pjäsen Seek & Hide som just nu går på Teater De Vill på Pipersgatan.
#Metoo har gjort föreställningen extra aktuell.
– Redan i våras började vi samla på oss berättelser och tankar genom work shops med ungdomar, säger regissören Johan Bössman.
ANNONS

Temat för föreställningen är identitet och gränsdragning. Temat har blivit extra aktuellt i samband med #metoo.

– Tidigt i arbetet utkristalliserades det att vi ville berätta en historia om att bli utsatt för att någon passerar ens gräns. I och med #metoo kunde vi rikta in oss ännu mer på det, berättar Johan Bössman som är regissör för föreställningen.

Foto: Jose Figueroa

Starka reaktioner från publiken

Reaktionerna har varit starka från eleverna som sett föreställningen som hade premiär för skolelever i måndags men som tidigare också haft provföreställningar.

– Redan då kom det mycket frågor om övergrepp, om vi som gjort föreställningen själva upplevt det och var historien kommer ifrån, berättar Johan Bössman.

Publiken har också haft möjlighet att stanna kvar för att prata med skådespelarna och har fått skriva anonyma lappar med sina egna tankar.

– Ett antal unga tjejer har efter föreställningen sökt upp den kvinnliga skådespelerskan och berättat att det varit med om liknande saker.

Har redan gjort skillnad

Föreställningen har redan gjort skillnad. Vid ett tillfälle vittnade elever om att äldre elever på deras skola gjorde saker som inte kändes okej. Några dagar senare var det de äldre elevernas tur att se föreställningen och Johan Bössman och de andra i teatern kunde lyfta frågan med lärarna.

– Vi märkte att de äldre eleverna skrattade mycket och inte tog det här på allvar. Föreställningen röjde vilka attityder som fanns. Nu har skolan dragit igång en process för att förbättra det här.

ANNONS

Vad tänker du kring att föreställningen gjort skillnad?

– Det gör vår föreställning värd allt, att en föreställning kan röja attityder på en skola som inte vuxenvärlden vet om. Det understryker att det finns ett otroligt behov att berätta men att det inte finns så många rum att göra det i, säger Johan Bössman.

Fakta

Då har du chans att se Seek & Hide

Tre publika föreställningar: 27 november klockan 19, 28 november klockan 10 samt 1 decemeber klockan 13.

Plats: Teater De Vill på Pipersgatan 4 på Kungsholmen.

Under december och under nästa år kommer föreställningen att turnera runt i Sverige.